На Рівненщині відбувається форум для підтримки бізнесу Західної України

25 Жовтня 2022, 14:10
На Рівненщині відбувається форум для підтримки бізнесу Західної України 470
На Рівненщині відбувається форум для підтримки бізнесу Західної України

Бізнес, податківці, митники та експерти з Рівненської, Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей зібралися на форумі в Рівному. Тема – «Підтримка бізнесу та просування експорту задля сталого регіонального розвитку».

Про це йдеться на сайті Рівненської ОВА.

Як зазначив начальник ОВА Віталій Коваль, попри війну та негативні прогнози, зовнішня торгівля в регіоні розвивається.

«За дев’ять місяців цього року експортне зростання в області склало 9,4% від показників минулого. Це ще один доказ незламності України. Експорт у 1,6 раза перевищує імпорт – завдяки правильному просуванню підприємств області.

Підприємці з проблемами в логістиці, фінансуванні та енергоресурсах не опускають рук. Ми – нація переможців навіть в експорті. Наша продукція, всупереч усьому, потрапляє на ринки Європи. Велика вдячність усім за роботу», – звернувся до учасників форуму Віталій Коваль.


Очільник області додав, що сьогодні ринок Євросоюзу – найбільш платоспроможний, але водночас дуже вимогливий. Підприємства-експортери розуміють це та підвищують якість своєї продукції.

На сьогодні основу експорту Рівненщини складають деревообробний та меблевий сектори. Потужно розвиваються аграрна й харчова галузі. Є приклади експорту молочної продукції по всьому світу.

Експерт проєкту «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі / EU4Business» Ральф Ловак, який долучився до форуму онлайн, зазначив, що Євросоюз готовий підтримувати економіку України, аби зробити її ще більш сильною.

Керівник програми регіонального розвитку ПРООН в Україні Мустафа Саіт-Аметов наголосив, що сьогодні українське суспільство демонструє світові стійкість на усіх рівнях. І це вражає. Саме економічна складова цієї стійкості є надважливою, і цей захід є кроком до забезпечення цього.

Під час заходу відбувся діалог між владою та бізнесом щодо експортної діяльності в умовах війни.

Так, у ході першої панельної сесії присутні обговорили роль держави в сприянні експортерам у просуванні їх продукції за кордоном. Експертами виступили заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг, начальниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Ольга Ютовець, в.о. директора ДУ «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» Андрій Ремізов, директор PPV Knowledge Networks – Агенція економічного розвитку Володимир Воробей.

Друга частина форуму передбачала обговорення шляхів підвищення експортного потенціалу суб’єктів підприємництва, стимулювання експортної діяльності на Рівненщині. Експерти: керівниця відділу по комунікаціям та роботі з експортерами цифрової платформи МЗС «Nazovni» Олександра Сологуб, начальник ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області Володимир Лазарчук, а також представники ТОВ «Радивилівмолоко», ПрАТ «Експортно-кредитне агентство», ПрАТ «Дубенський гумово-технічний завод», Асоціації меблевиків України, ПП «ВКО «МААНС», ТОВ «ТРАДЕКС АГРІ», ТОВ «Спільне Українсько-Грецьке підприємство «ІМТРЕКС».

Під час третьої сесії йшлося про впровадження європейських механізмів митного контролю та спеціальних транзитних спрощень. Перед присутніми виступили представники Рівненської митниці та Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області.

У межах фінальної частини форуму учасники поділилися кращими практиками підтримки експортної діяльності в цільових областях проєкту GIZ/ПРООН. А саме – представники делегацій із Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Організатори заходу: Рівненська обласна військова адміністрація спільно з проєктом GIZ/ПРООН «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку», а також ТВ АППУ у Рівненській області.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024