Онлайн-аукціони з оренди землі на Прозорро.Продажі вже ставлять в приклад іншим країнам

31 Жовтня 2022, 16:04
Прозоро.Продажі 754
Прозоро.Продажі

Світовий банк високо оцінив реформи в сфері оренди державних та комунальних земель. 

Згідно з опублікованим звітом The World Bank «Вплив прозорих онлайн-аукціонів на доходи від оренди земель державної власності. Докази правових та адміністративних змін в Україні», передача в оренду земель на онлайн-аукціонах в системі Прозорро.Продажі подвоїла доходи орендодавців. Про це повідомляє Кабінет міністрів України.

«Для України даний звіт Світового банку – свідчення, що ми на правильному шляху. Що започатковані нами реформи дають необхідний ефект та результат. Але ще й нагадування про те, скільки часу було згаяно та можливостей втрачено у попередні періоди. А отже, що сьогодні ми маємо працювати над продовженням реформ з усіх напрямків максимально інтенсивно та злагоджено», - зазначила Перша віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Звіт Світового банку побудовано на аналізі та порівнянні результатів 31,5 тисячі «дореформених» земельних офлайн та онлайн-аукціонів, що відбувалися з 2015 року, з результатами онлайн-аукціонів у системі Прозорро.Продажі, які проводилися з листопада 2021-го по березень 2022-го (загалом 2,7 тисячі аукціонів).

У документі проаналізовано вплив реформи, розпочатої 2021 року з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони». Саме завдяки реформі створено рівні правила гри для всіх учасників торгів. Реформа дозволила вигідніше реалізувати власні активи завдяки вищій конкуренції та суттєво розширила географію потенційних інвесторів.

Як підкреслили автори звіту, реформа та забезпечення прозорої електронної торгової системи з відкритим кодом, сприяли зменшенню барʼєрів для участі та підвищенню рівня конкуренції та прозорості, створенню рівних умов для учасників, а з цим - зниженню ризиків корупції та усуненню посередників, інтереси яких можуть не відповідати інтересам громад та сприяти конфлікту інтересів. Як результат – подвоєння доходів від оренди землі.

Як зазначається у звіті, якби всі державні та комунальні землі, передані в оренду з 2015 року за допомогою дореформених механізмів, здавалися в оренду через онлайн-аукціони на Прозорро.Продажі, органи місцевого самоврядування отримували б додаткові надходження у $500 млн на рік.

У звіті також відзначається, що Україні, яка протягом 2015-2020 рр. займала нижню половину світових рейтингів верховенства права та корупції, вдалося побудувати конкурентоспроможні та прозорі публічні земельні аукціони. Й сьогодні досвід нашої держави в даній сфері може бути корисним для інших країн.

Нагадаємо, що 22 червня 2022 року Організація Обʼєднаних Націй (ООН) відзначила Україну найпрестижнішою премією у сфері державного управління та надання публічних сервісів — UN Public Service Awards. У конкурсі на отримання нагороди Україну представляло державне підприємство Прозорро.Продажі, що адмініструє державну електронну торгову систему, в якій проходять онлайн-аукціони з продажу та здачі в оренду активів. Державна електронна торгова система Прозорро.Продажі була визнана кращою серед 350 проектів з 58 країн світу.

Нагадаємо, 19 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, яким відновила онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі з оренди сільгоспземлі державної та комунальної власності.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024