Експерти U-LEAD допомагають громадам з Волині, Рівненщини та Закарпаття розробляти програми продовольчої безпеки

31 Жовтня 2022, 17:05
Продовольча безпека 1841
Продовольча безпека

Програма «U-LEAD з Європою» продовжує комплексно допомагати територіальним громадам долати виклики зумовлені війною. 

Для представників територіальних громад з Волинської, Тернопільської, Рівненської, Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей експерти U-LEAD організували інформаційну сесію щодо продовольчої безпеки. Подія проходила на базі регіонального офісу U-LEAD у Волинській області.

«У національному законодавстві поняття продовольча безпека розглядається як захищеність життєвих інтересів людини, яка виражається у гарантуванні державою безперешкодного економічного доступу людини до продуктів харчування з метою підтримання її звичайної життєвої діяльності. Про це йдеться у Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 року», – повідомив Андрій Погорілий, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування «U-LEAD з Європою».

Експерт наголосив, що в діючому законодавстві немає норм прямої дії, які б давали можливість органам місцевого самоврядування реагувати на виклики продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. В цілому Закон «Про місцеве самоврядування в Україні налічує розрізнені повноваження, які можна віднести до повноважень в сфері продовольчої безпеки. 

Експерт з продовольчої безпеки «U-LEAD з Європою» Микола Биков підкреслив необхідність підготовки в територіальних громадах програм продовольчої безпеки. За його словами, такі програми дозволять органам місцевого самоврядування напрацювати конкретні кроки, які допоможуть їм долати виклики, пов’язані з кризовими ситуаціями. 

«Програма продовольчої безпеки включає в себе низку питань, на які повинні реагувати органи місцевого самоврядування. Це стосується у першу чергу належного рівня забезпечення продуктами харчування, доступності питної води та безпечності наявних продуктів харчування. Все це має розглядатися в комплексі з конкретними кроками, які дозволять досягнути поставлених завдань з розвитку продовольчої безпеки», – пояснює Микола Биков. 

На його думку, в громадах повинні розглядати можливість вирощування власної продукції на земельних ділянках, які перебувають у комунальній власності. Також експерт наводив приклади, коли за кошти громади, державних програм чи міжнародних донорів закуплялися для місцевих жителів насіння, добрива, пестициди чи реманент, що являється ефективним інструментом запобігання виникнення кризи із продовольством.

Олена Тертишна, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, презентувала учасникам заходу кращі практики створення можливостей для самозабезпечення харчовими продуктами населення, які діють в територіальних громадах України. 

Як відзначив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк, тематика продовольчої безпеки нова не тільки для територіальних громад, але й для експертів Програми. За короткий проміжок часу нам вдалося напрацювати якісні рекомендації, враховуючи нові виклики.

«Продовольча безпека важлива складова сталої діяльності територіальних громад. Фахівці органів місцевого самоврядування повинні знати алгоритм дій при виникнення нових загроз, а продовольча безпека – один з пріоритетних напрямків роботи задля подолання кризових ситуацій», – додав експерт.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024