Чи повинні закриватися магазини під час повітряної тривоги

01 Листопада 2022, 18:00
Повітряна тривога 3946
Повітряна тривога

Наприкінці червня в ТРЦ «Амстор» у Кременчуці після прильоту російської ракети загинули 22 людини. Після цієї трагедії 11 липня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7546. Він пропонує запровадити кримінальне покарання для бізнесу за ігнорування норм цивільного захисту, у тому числі повітряної тривоги.

Закон ще не прийняли. Наразі законопроєкт лише направили на розгляд відповідного комітету ВРУ. Через це виникає багато питань: чи зобов'язані ТРЦ закриватися, чи несуть вони відповідальність та яку? Журналісти Бізнес.Район поспілкувалися з експертами щодо цього питання.

Володимир Нестеров, речник управління ДСНС у Волинській області розповідає, що дії магазинів та ТЦ та відповідні покарання прописують та регулюють органи місцевого самоврядування. Процедура дій під час тривоги визначена нормативними документами влади тої чи іншої громади, області чи міста.

Юрій Кирилюк із відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення пояснив, що з початку повномасштабного вторгнення усім керівникам підприємств, магазинів, ТРЦ та ринків надіслали рекомендації про дії під час повітряної тривоги. Понести покарання магазин, що ігнорує рекомендації, може лише у тому випадку, якщо у ньому загинуть люди, в іншому випадку — ні, адже це не прописано у жодному законі.

Сигнал «Повітряна тривога» обов'язковий до виконання всім, відповідальність за його ігнорування несуть особисто люди та керівники.

«У Луцьку переважно усі дотримуються цих рекомендацій, винятком є мережа магазинів «Сім23», але наш відділ не може пред'явити їм покарання, я особисто з ними говорив, але це також проігноровано», – розповідає Юрій Кирилюк. 

Ми промоніторили роботу закладів під час повітряної тривоги. Справді, магазини дотримуються вимог: АТБ, Салют, Сільпо, Наш край та Spar не працюють. Про роботу мережі «Сім23» під час тривоги Бізнес.Району неодноразово повідомляли читачі. Офіційного коментаря адміністрація не надає.

Spar не працює під час тривоги
Spar не працює під час тривоги

Салют не працює під час тривоги
Салют не працює під час тривоги

Сільпо не працює під час тривоги
Сільпо не працює під час тривоги

АТБ не працює під час тривоги
АТБ не працює під час тривоги

Сім23 обслуговує під час тривоги
Сім23 обслуговує під час тривоги

Супермаркет Наш Край не працює під час повітряної тривоги
Супермаркет Наш Край не працює під час повітряної тривоги

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024