«Російська армія обстрілювала її з 24 лютого». Як виглядає шахта «Карбоніт» на Луганщині

25 Листопада 2022, 17:15
Шахта «Карбоніт» (Telegram/ Сергій Алексєєв) 1087
Шахта «Карбоніт» (Telegram/ Сергій Алексєєв)

Вугільна шахта «Карбоніт» у Золотому Луганської області постачала цінне вугілля на Вуглегірську ТЕС Бахмутського району. Шахта була під вогнем окупантів від початку вторгнення росії та навесні зупинилась. Начальник ВА розповів, як це було.

Про це інформує «Вільне радіо».

Цими днями у мережі з’явилися фото шахти «Карбоніт» у Гірській громаді. ТГ тимчасово окупована російськими загарбниками з 24 червня. Будівлі шахти зруйновані.

Шахта «Карбоніт» у Золотому. Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

Шахта «Карбоніт» у Золотому восени 2022. Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

Розбомблена російською армією шахта «Карбоніт». Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

«Ураження по ній наносили з 24 лютого. Російсько-окупаційні війська безбожно бомбили адміністративні будівлі та нищили все на своєму шляху. Ми бачили, як літаки туди скидували авіабомби, і всі шахти нищили «Золоте», «Тошківську», цю», розповідає в коментарі Вільному радіо керівник Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексій Бабченко.

Знищена росіянами шахта «Карбоніт». Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

Знищена росіянами шахта «Карбоніт». Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

Фото: Telegram/ Сергій Алексєєв

Це була найпотужніша шахта, яка давала багато вугілля дуже доброго класу, каже Олексій Бабченко.

«Його відправляли на Миронівську та Вуглегірську ТЕС, там була пряма залізнична гілка»,    каже посадовець.

За його словами, зараз у місцевого населення немає навіть електрики. Не кажучи про інші наслідки зупинки цієї та інших шахт.

«Вони (російські окупанти, ред.) навіть для населення не можуть зробити якихось умов, хоча б світло. То що можна сказати про екологію. Усі виробки затоплюються водою, а що там може бути далі    це велика екологічна катастрофа», наостанок каже очільник громади.

Про наслідки зупинки шахт у Гірській громаді Луганської області ми розповідали в матеріалі «Земля, яка вбиває. Ґрунти в зоні затоплення шахт це загроза для місцевих». Це підтоплення та засолення ґрунтів, деформація та аварії на комунальних мережах, інфекційні хвороби через забруднення води, спонтанні вибухи та пожежі, непридатна до вживання питна вода тощо.

Додамо, Вуглегірська та Миронівська ТЕС теж знаходяться на тимчасово окупованій росіянами території Бахмутського району. За понад 5 місяців контролю загарбники не змогли відремонтувати та запустити їх.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024