Прогноз молочної галузі на поточний рік: 199 кілограмів молочки для кожного українця

08 Грудня 2022, 15:17
Прогноз молочної галузі на поточний рік: 199 кілограм молочки для кожного українця 657
Прогноз молочної галузі на поточний рік: 199 кілограм молочки для кожного українця

Відповідно до балансу попиту та пропозиції молока та молочних продуктів у поточному році, прогноз виробництва молока за оптимістичних сценаріїв може складати 7,5 мільйона тонн. Це дозволить в нинішніх умовах забезпечити кожну особу 199 кілограмів молокопродукції.

Про це інформує Міністерство аграрної політики та продовольства України. 

Вперше за останні роки торговельне сальдо по молочній групі товарів за січень-жовтень 2022 року було позитивним і становило $103,8 мільйона.

Молочна промисловість України, які інші сектори аграрної сфери переживають не найкращі свої часи. За даними Державної служби статистики, у 2022 році на 9 % зменшилася загальна кількість поголів’я корів у всіх категоріях господарств, відповідно, обсяги виробництва молока також скоротилися.

Однак, попри поточну ситуацію та воєнні дії, маємо і позитивні зрушення. До прикладу, частка поголів’я корів і обсяги виробленого молока у сільськогосподарських підприємствах збереглися.

Наразі Урядом розроблений цілий пакет інструментів фінансової підтримки саме для господарств молочної та переробної галузей. Про це розповіла начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус в ефірі інформаційного марафону на «Суспільному». 

За її словами, акцент робився саме на сімейних фермерських господарствах, оскільки їм найскладніше в теперішніх умовах повноцінно вести свою діяльність.

«Зокрема, йдеться про постанову №739, яка дає можливість отримати фінансову підтримку при створенні переробних потужностей, в тому числі з переробки молока. А також  постанова №918, якою затверджено порядок  надання бюджетної дотації фермерам на поголів’я корів у розмірі 5300 грн на одну корову. Ми маємо вже понад 37 тис. фермерських господарств, які зареєструвалися на цю програму через державний аграрний реєстр», – сказала Олена Дадус.

Також вона додала, що особи, які знаходяться на деокупованих територіях і які не могли придбати продуктові набори в обсязі понад 4 мільйони тонн соціальних пакетів, до складу яких входять і молочні продукти тривалого зберігання, отримали їх безоплатно. 

«На сьогодні держава виконує головну продовольчу функцію й забезпечує умови праці виробникам сировини, переробникам, та тим, хто виробляє готову продукцію, а також мережам, які її розповсюджують», – резюмувала начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024