Як працюватимуть українські банки в умовах відключення електроенергії

12 Грудня 2022, 18:05
Як працюватимуть українські банки в умовах відключення електроенергії 603
Як працюватимуть українські банки в умовах відключення електроенергії

Наразі Національний банк України ініціював проєкт, який дасть змогу і надалі забезпечувати працюючу банківську систему навіть за умов тривалого блекауту. Йдеться про створення об’єднаної мережі банків Power Banking. Сьогодні до неї приєдналося вже 800 чергових відділень різних банків.

Про це повідомив заступник Голови НБУ Олексій Шабан у ефірі «Українського радіо», - повідомляє Національний банк України на своїй офіційній сторінці у Facebook.

 «Ми оцінюємо готовність банківської системи до можливого блекауту доволі високо. І ця впевненість ґрунтується на тому, що від початку війни у 2014-му ми змінили та посилили наші регуляції, зокрема щодо обов’язкової наявності резервних центрів обробки даних та каналів зв’язку, здійснення інкасації готівки в умовах підвищеного попиту на готівку тощо.

З початку повномасштабного вторгнення банки відпрацювали це на практиці. Тобто ми вже маємо не просто регуляції, а досвід, як швидко перебудовувати роботу всієї банківської системи у різних обставинах», – зазначив Олексій Шабан.

Наразі Національний банк України ініціював проєкт, який дасть змогу і надалі забезпечувати працюючу банківську систему навіть за умов тривалого блекауту, – це створення об’єднаної мережі банків Power Banking. Сьогодні до неї приєдналося вже 800 чергових відділень різних банків.

Чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою.

Відповідно до нових вимог НБУ в кожного банку не менше 35% відділень мають працювати безперервно та автономно.

Дізнатися інформацію про чергові відділення у вашому місті можна на сайті Національного банку України (https://cutt.ly/20yjC58), або ж безпосередньо в банків.

Ще одна важлива ініціатива – це так званий «банкоматний національний роумінг».

Його ідея полягає в тому, що банки встановлюють єдині розширені ліміти та скасовують додаткові комісії на зняття готівки власниками карток інших банків у власних банкоматах. Ліміт може бути 10–20 тисяч гривень.

Наразі Національний банк отримав від понад 10 банків – власників банкоматних мереж інформацію про скасування тарифів для власників карток інших банків за видачу коштів у своїх банкоматах.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024