Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіа»: він набуде чинності через три місяці

16 Грудня 2022, 10:00
Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіа»: він набуде чинності через три місяці 1878
Верховна Рада ухвалила Закон «Про медіа»: він набуде чинності через три місяці

Більшістю голосів депутатів Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про медіа». Цей документ надає більше повноважень Нацраді з питань телебачення та радіомовлення, за що його критикували НСЖУ й інші журналістські організації, редакції ЗМІ та медійники.

Про це повідомляє інформаційна служба НСЖУ.

Відповідно до ухваленого Закону Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримує повноваження регулювати діяльність усіх медіа, в тому числі друкованих та онлайн-видань. При цьому залишається питання забезпечення політичної незалежності медійного регулятора.

Нещодавно оприлюднили висновки Головного юридичного управління Верховної Ради яке вважає, що документ потребує суттєвого доопрацювання, і його схвалення може запровадити в Україні елементи цензури.

Автори законопроєкту наголошували на необхідності його ухвалення в контексті руху України в Європейський Союз на виконання Директиви ЄС про аудіовізуальні послуги. Разом із тим, як визнає народна депутатка Євгенія Кравчук, схвалений законопроєкт ширший, ніж директива Євросоюзу, бо спрямований на зміни й «осучаснення» медійного законодавства.

Відповідно до тексту законопроєкту та порівняльної таблиці правок до нього, оприлюднених на сайті Верховної Ради, Закон про медіа набуває чинності через три місяці через три місяці з дня його опублікування (крім випадків, окремо передбачених у прикінцевих положеннях).

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024