Робота на Волині під час війни: які можливості надає центр зайнятості

26 Грудня 2022, 18:00
Робота на Волині Ексклюзив 3077
Робота на Волині

Де знайти роботу внутрішньо переміщеним особам, ситуація з працевлаштуванням на Волині, зміни умов праці під час війни: про це розповіла керівниця Волинського ОЦЗ Алла Куцин під час обговорення теми залучення жінок, які постраждали від війни, до економічного розвитку регіону.

На заході побувала журналістка Бізнес.Району.

Алла Куцин розповіла про послуги, які Волинський ОЗЦ може надати, і як змінилися умови надання та отримання праці під час воєнного стану.

З початку широкомасштабного вторгнення за послугами звернулося понад тисячі ВПО, 30 осіб з них навіть не брали довідку про переміщення. ВПО стали десятою частиною користувачів послугами центру зайнятості. Вдалося працевлаштувати 671 особу. Переважно зверталися жителі Донецької та Луганської областей.

Яким чином вдається працевлаштовувати ВПО

Посадовиця зазначила, що ситуація непроста, навантаження на місце – три особи, але вакансій не дуже багато. Влаштували понад 500 осіб з компенсацією оплати праці, яку отримували працедавці впродовж двох місяців.

«Це найбільш дієва мотивація щодо працевлаштування, оскільки вона провокує дати перевагу саме ВПО», – зазначає Алла Куцин.

Таким чином за працевлаштування такої особи роботодавець отримує 13 тисяч гривень. По завершенню цих двох місяців звільняються 7%, а це дуже хороший результат.

«Маємо для себе моніторинг в розрізі кожного, хто працевлаштований, наскільки вони закріплюються на місцях. 5-7% звільнень – це абсолютно нормальний показник, коли одній із сторін щось не підійшло», – коментує Алла Куцин.

Служба зайнятості й релоковані підприємства

У Волинській області є 28 релокованих бізнесів, Волинський ОЦЗ встановив співпрацю із 13-ма з них. Зокрема допомагають із підбором працівників та надають консультації.

Зміни в  роботі під час воєнного стану

Алла Куцин  поділилася, що раніше підходящою роботою вважалася та, яка відповідає професійній освіті особи та набутому стажу, то підходящою роботою є та, яка не потребує кваліфікації чи здійснення перекваліфікації. 

З першого дня особі пропонують вакансії, на які вона потенційно може претендувати. Також із нововведень те, що допомога безробітним оплачується тільки 90 днів, максимальний розмір допомоги складає 6,5 тисячі гривень. У разі виїзду за кордон на понад 30 днів без поважних причин особу знімають з обліку.

«Щомісячно ми обмінюємося даними із прикордонною службою, тому ми легко контролюємо цей процес», – зауважила керівниця Волинського ОЦЗ.

єРобота на Волині

Алла Куцин нагадала, що єРобота включає шість грантових програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства, підтримки ІТ-стартапів та старту в ІТ-сфері.

Гранти надавали у співпраці зі службою зайнятості та Ощадбанком. На Волині було 607 заяв на гранти, позитивне рішення отримали 104 особи та зараз очікується створення 193 робочих місць. Середній розмір гранту по області 232 тисячі гривень, Волинь отримала грантів на суму 24,7 мільйона гривень.

Де знайти роботу

Служба зайнятості створила єдиний портал вакансій, де можна знайти роботу. Також функціонує телеграм-канал, розроблений спільно з Волинською ОДА, є можливість відстежувати актуальні вакансії через сторінку у фейсбуці.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024