«До нової свободи»: як звільнитись від стереотипів та почати дійсно нове життя

26 Грудня 2022, 15:05
Мюрей Ротбард Реклама 970
Мюрей Ротбард

Мюрей Ротбард — знаменитий американський економіст, який протягом свого життя невпинно виступав за свободу підприємництва та проти втручання держави в економічну діяльність. Він дотримувався ідей анархо-капіталізму та надавав перевагу лібералізму. Окрему частину свого життя він приділив написанню книжок. Одна з них нещодавно з’явилась в українському перекладі. Українські читачі мають змогу познайомитись із творчістю відомого економіста та дізнатись дещо нове про лібертаріанство.

Мюрей Ротбард та його книга «До нової свободи. Лібертаріанський маніфест»

Книга вперше вийшла ще в 1972 році у Штатах, але український переклад з'явився лише через 50 років. Попри те, що це досить серйозна цифра, але книга своєї актуальності все ж таки не втратила. 

У своїй книзі автор досліджує історію, політику, економіку та філософію. Всі 4 науки тісно переплітаються між собою та залежать одна від одної. Книга наповнена купою власних роздумів автора та його ідей.

Прочитавши «До нової свободи. Лібертаріанський маніфест», читач зрозуміє: його життя вже ніколи не буде таким, яким воно було до знайомства з автором. Цікава інтелектуальна подорож, яка 100% змінить світогляд — це саме те, що треба сучасним українським читачам.

Про що книга?

Сам автор за життя дотримувався лібертаріанських поглядів, саме тому вся його творча діяльність побудована на дослідженні лібертаріанства та його популяризації серед населення.

Ротбард відкриває перед читачами безмежний світ прав та свобод. У своїй книзі він знайомить нас з історією лібертаріанської ідеї та тим, звідки вона взагалі бере своє коріння. Автор наводить читачам деякі факти з історії Сполучених Штатів Америка, подекуди вони дещо суб'єктивні та наведені саме з погляду автора. Але для загального саморозвитку вони точно не будуть зайвими. Саме на прикладі цих фактів автор і будує свою розповідь.

Ротбард блискуче описує зародження лібертаріанства, водночас пояснюючи філософію лібертаріанського кредо у встановленні вільних ринків, особистої свободи та прав власності. Він виступає проти втручання уряду, адже за його думкою абсолютно усі суспільні проблеми походять від державного втручання.

Державне втручання — істинне зло для вільних людей

Мюрей Ротбард у своїй книзі детально пояснює, що коли уряд починає контролювати певний сектор суспільства, це призводить лише до шкоди для суспільства, оскільки всі громадяни вимушені боротися за свої права та погляди. Наприклад, висока ефективність навчання та його результативність існує тільки тоді, коли вільна освіта дозволяє навчальним закладам вільно обирати програму. Але зазвичай навчальні програми нав’язуються урядом, через що ефективність навчання значно знижується, а про вільність прав громадян не може й бути мови.

Фішка книги — всі думки автора підтверджуються детальними прикладами, які дозволяють читачу більш глибоко замислитись над прочитаним текстом.

Мюрей Ротбард у книзі «До нової свободи» досліджує питання порушення економічним свобод та індивідуальних прав урядом. Адже приклад державної освіті аж ніяк не єдиний. Держава постійно маніпулює питаннями охорони здоров’я, фінансів тощо, втручаючись та ускладнюючи життя пересічних громадян.

Автор наводить численні факти, які показують небезпеку американського імперіалізму та те, що він може бути гіршим за будь-яку соціалістичну країну з точки зору зовнішньої політики. У своїй книзі авто створює картину суто лібертаріанського суспільства, що дозволяє читачеві зрозуміти чесноти та виклики, з якими воно зіткнеться. Пристрасть, яку він відчуває до свободи, відчутна на кожній сторінці, завдяки чому ця книга (яка може здатись, на перший погляд, нудною та нецікавою) оживає.

Ротбард намагається навести найбільш потужний аргумент на користь лібертаріанства в цій книзі. Автор ретельно пояснює, що мається на увазі під свободою (право людини мати контроль над своїм життям і власністю, а також не допускати посягань на ці речі). іншими), а потім власністю. Він розглядає лібертаріанську позицію з різних сторін, що дозволяє дізнатись пересічному читачеві більше про неї. На завершення Ротбард розповідає про стратегічний шлях до отримання більшої свободи через освіту та активізм, а також про те, чому він вірив, що лібертаріанське ставлення незабаром охопить Сполучені Штати та Європу, і що реформи вільного ринку та особисті свободи будуть знову захищені.

Чому варто прочитати книжку?

Цікавинкою книги є те, що, попри те, що вона була видана ще 50 років тому, автор зміг передбачити чимало економічних проблем, які наразі існують. Можливо Мюрей був чарівником? Аж ніяк ні, відомий американський економіст досліджував та аналізував події та їх наслідки, тому передбачити що буде далі було для нього нескладним завданням. Цікаво, що більшість подій автор не просто передбачав та описав, але й детально пояснив: чому вони виникають, які вони матимуть наслідки тощо.

Отже обов’язково варто прочитати цю книгу, адже вона:

  • знайомить читачів з ідеями лібертаріанства;

  • вчить як позбутися поширених стереотипів щодо політики, державного устрою тощо;

  • відкриває безмежний світ свобод та прав;

  • дає потужний заряд для змін у житті;

  • дозволяє переоцінити своє ставлення до життя, своїх прав та можливостей.

На щастя, книга доступна для українських читачів. Нещодавно вона з’явилась на поличках інтернет-книгарні Well Books, тож її можна вільно придбати онлайн та замовити в будь-який куточок України.

«До нової свободи. Лібертаріанський маніфест» — це книга, випущена видавництвом Well Books. Вона має тверду обкладинку, оптимальний розмір, що дозволяє брати її з собою в дорогу та читати у будь-які вільну хвилинку: хоч вдома, хоч у метро по дорозі на роботу. Оптимальний обсяг сторінок дозволить із головою зануритись у світ ідей лібертаріанства та знайти в ньому цінні поради. 

Можна сказати точно: ця книга точно змінить світогляд кожного, тому вона варта бути прочитаною.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024