З січня в Україні діятиме мінімальне податкове зобов’язання за земельний пай

03 Січня 2023, 18:00
Податкове зобов’язання за пай 3412
Податкове зобов’язання за пай

З 1 січня 2023 року в Україні діятиме нова форма декларації про доходи та майновий стан, що відповідатиме змінам до Податкового Кодексу, ухваленим парламентом 30 листопада 2021 року. 

Селяни та фермери сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за пай. Повідомляє suspilne.media, пише agronews.ua.

Зміни до кодексу мають зменшити бюджетні втрати через ухилення від оподаткування. Мета мінімального податкового зобов’язання – виведення з тіні сільськогосподарської діяльності. Його платитимуть землевласники та землекористувачі, що сплачують з одного гектара податків менш як 5% від грошової оцінки землі.

Не оподатковуються протягом 2022 і 2023 років паї на тимчасово окупованих територіях, територіях де велися чи ведуться бойові дії, ділянки, засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди. Відповідний закон Верховна Рада України ухвалила 15 березня 2022 року.

Що входить у розрахунок мінімального податкового зобов’язання:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на відповідній ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з гектара землі менша за мінімальне податкове зобов’язання, різницю потрібно буде доплатити до бюджету.

Зміни в декларації про доходи

Форму декларації про майновий стан і новими доходи доповнили додатками про розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу майна протягом звітного року та розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за звітний рік.

Якщо земельний пай в оренді, і договір оренди укладено та зареєстровано в установленому законом порядку, мінімальне податкове зобов’язання сплачуватиме орендар.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024