Платники Дубенського району сплатили 17,2 мільйона гривень податку на нерухоме майно

09 Січня 2023, 18:00
Платники Дубенського району сплатили 17,2 мільйона гривень податку на нерухоме майно 708
Платники Дубенського району сплатили 17,2 мільйона гривень податку на нерухоме майно

Упродовж 2022 року до місцевих бюджетів громад Дубенського району надійшло 17,2 мільйона гривень податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки.

В порівнянні з минулорічними показниками загальна сума податку зросла на 2,3 мільйона гривень. Про це інформують рівненські податківці.

Переважну частину надходжень податку на  нерухомість отримано від юридичних осіб, які перерахували 10,4 млн грн, що на 1,7 млн грн більше, ніж торік.

 Фізичні особи – власники нерухомості спрямували до бюджетів територіальних громад 6,8 млн гривень. Сума сплаченого податку на 622 тис гривень перевищує  показники минулого року.

Нагадаємо, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Нагадуємо, що за об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків –120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток –180 кв. метрів.

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на  1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

Якщо ж нерухоме майно було придбане у минулі податкові періоди за доходи, з яких не сплачено податків, то у цьому випадку громадяни можуть скористатися правом на одноразове добровільне декларування. Особи, які задекларують такі активи, за умови перерахування одноразового збору, звільняються від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності за ухилення від оподаткування в минулому. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024