Понад чотири мільярди гривень заробили організатори онлайн-аукціонів за час війни: підсумки Прозорро.Продажі

16 Січня 2023, 14:17
Понад чотири мільярди гривень заробили організатори онлайн-аукціонів за час війни 442
Понад чотири мільярди гривень заробили організатори онлайн-аукціонів за час війни

Від початку війни, з 24 лютого 2022 року, в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі відбулося 9,4 тисячі онлайн-аукціонів. За підсумками цих торгів організатори заробили понад 4,1 мільярда гривень до бюджетів різних рівнів.

Про це інформує пресслужба Прозорро.Продажі.

З них понад 1 мільярд гривень від малої приватизації, ще майже на мільярд гривень в системі продали активів банків-банкрутів для повернення грошей вкладникам. Успішні аукціони в межах справ про банкрутство принесли організаторам 636 мільйонів гривень і надійдуть кредиторам. Майже 400 мільйонів гривень до державного та місцевих бюджетів надійшло за результатами земельних торгів.

На етапі закриття угод наразі 1,4 тисячі аукціонів, які можуть принести до бюджетів різних рівнів 1,6 мільярда гривень від продажу спецдозволів на користування надрами, 570 мільйонів гривень від приватизації, 479 мільйонів гривень від продажу майна банків-банкрутів, 391 мільйон гривень від земельних торгів, майже 20 мільйонів гривень місячної орендної плати від оренди.

За час війни участь в онлайн-аукціонах в системі взяли понад 12 тисяч учасників. В середньому на онлайн-аукціонах в системі під час війни стартова ціна зростала у понад два рази. У першій пʼятірці найдорожчих обʼєктів, проданих в системі за час війни: Львівський ювелірний завод (185 мільйонів гривень), Марилівський (150 мільйонів гривень), Вузлівський (130 мільйонів гривень), Залозецький (120 мільйонів гривень) та майно ПАТ «Дніпровського металургійного комбінату» в межах справи по банкрутству (109 мільйонів гривень). 

На основі даних з публічного модуля аналітики Прозорро.Продажі проаналізували, як проходили аукціони на ключових ринках у системі.

Мала приватизація

Малу приватизацію державного та комунального майна під час війни уряд відновив за новими правилами з 19 серпня 2022 року. За понад чотири місяці в системі відбулося 220 приватизаційних аукціонів, за підсумками яких до державного та місцевих бюджетів вже надійшли або надійдуть найближчим часом майже 1,5 мільярда гривень. Більш ніж половина приватизованих в системі обʼєктів знаходиться у західних регіонах України, де бізнес шукав нерухомість для релокації та відновлення діяльності.

В середньому стартова ціна на аукціонах з приватизації держмайна зростає у 2,3 раза, а ціна за обʼєкти комунальної власності підвищується на 1,9 раза. Сьогодні ринок обʼєктів малої приватизації є одним з найбільш конкурентних в системі, де на аукціонах з продажу в середньому змагаються понад три учасники.

Станом на 22 грудня в системі Фонд держмайна оголосив 34 аукціони на 18 мільйонів гривень з приватизації держмайна, ще 54 на 43 мільйони гривень електронних торгів оголосили громади з приватизації комунального майна.

Оренда державного та комунального майна

Майже половина усіх успішних аукціонів в системі за час війни відбулася з оренди державного та комунального майна. Так, з 24 лютого 2022 року в системі організатори провели понад 4,5 тисячі аукціонів з оренди обʼєктів: 3,7 тисячі комунальної та 858 державної власності.

Від здачі в оренду цих обʼєктів громади зароблятимуть 16,6 мільйона гривень в місяць, а держава 9,6 мільйона гривень. Так, Київ від здачі в оренду свого майна під час війни отримуватиме 3,2 мільйона гривень доходу, Львів та Чернівці зароблятимуть на оренді по 1 мільйон гривень, ще майже 809 тисяч гривень місячної орендної плати зароблятиме Хмельницький.

Ринок землі

Під час війни організатори земельних торгів заробили в системі майже 400 мільйонів гривень. З 24 лютого в системі відбулося 289 аукціонів з продажу та ще 377 аукціонів з оренди ділянок. Середнє зростання ціни на торгах сягає 163%.

Найактивніше учасники змагалися за оренду сільгоспділянок комунальної власності на Волині: по шість учасників прийшли на аукціони, які відбулися на початку війни в березні. За три ділянки загальною площею 41,5 гектара переможці сплатили до бюджету Турійської сільради майже чверть мільйона.

У Волинській області відбувся і найбільш конкурентний аукціон з продажу землі за час війни: дев’ять учасників змагалися за ділянку у Ковелі, стартова ціна за яку зросла у понад 10 разів.

Найбільше земельних аукціонів з оренди та продажу ділянок з 24 лютого відбулося в таких областях: Львівській – 80, Полтавській — 68, Черкаській — 57, Волинській — 51, Кіровоградській — 49. А найвища конкуренція за землю спостерігалася на торгах у Чернівецькій, Житомирській, Харківській, Львівській та Кіровоградській областях.

Аукціони з оренди сільськогосподарської державної та комунальної землі не проводилися із 24 березня по 19 листопада 2022 року, відколи парламент вніс зміни до законодавства та відновив їхнє проведення у системі.

З 19 листопада 2022 року в системі вже оголосили 261 аукціон з оренди комунальної сільгоспземлі стартовою вартістю 2,6 мільйона гривень. Загалом до кінця цього року в системі можна взяти участь ще у 146 земельних аукціонах, стартовою вартістю майже 112,5 мільйона гривень.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024