Аграрії Львівщини та Закарпаття можуть отримати гранти від держави

26 Січня 2023, 12:05
Фермерство 323
Фермерство

24 січня Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за участі Міністерства аграрної політики та продовольства України провели навчальний семінар «Грантова підтримка для мікро- та малих виробників аграрної продукції».

Семінар організували для малих виробників в секторі аквакультури Львівської області у межах проекту ФАО «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості у сільському, рибному та лісовому господарствах», що фінансується Європейським Союзом. 

Сьогодні в умовах війни надзвичайно важлива підтримка мікро- та малих виробників аграрної продукції. Саме ці виробники забезпечують своєю продукцією локальні ринки та здійснюють свій вклад в продовольчу безпеку країни. Про це під час вступного слова зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Він підкреслив, що вже сьогодні ми повинні думати про повоєнну відбудову України.

«Розвиток сільськогосподарського виробництва, а особливо у сегменті малих товаровиробників, знаходиться в площині створення ланцюжків доданої вартості. В Україні агросектор – лідер національної економіки. Наше завдання – створити передумови для розвитку саме малого та середнього бізнесу у сфері агрокультури, і не як сировинної бази, а генерувати український харчовий продукт високої якості», – наголосив Віталій Головня.

Під час семінару потенційні отримувачі мали змогу ознайомитися з інформацією про програму грантової підтримки, розібрати всі етапи підготовки бізнес-планів. Також отримати інформацію щодо реєстрації в Державному аграрному реєстрі та заповнення заявки для отримання грантів.

Нагадаємо, сільські домогосподарства, дрібні фермери та малі сільськогосподарські підприємства отримають допомогу у межах проекту на загальну суму 15,5 млн доларів США, що фінансується Європейським Союзом (ЄС) та реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Проєкт спрямований на підтримку виробників у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та частині Чернівецької областей через надання відповідних грантів для інвестицій на рівні фермерських господарств та ланцюжків доданої вартості у поєднанні з наданням дорадчих послуг і консультацій. Програма інвестиційної підтримки буде впроваджена через Державний аграрний реєстр України (ДАР), гранти будуть надаватися відповідним сільськогосподарським виробникам та сільськогосподарським підприємствам у таких ланцюжках доданої вартості:

Львівська область:
• Ягідництво;
• Овочівництво;
• Аквакультура.

Закарпатська, Івано-Франківська та частина Чернівецької областей:
• Гуцульська овеча бриндзя, захищене найменування походження (PDO);
• Гуцульська коров'яча бриндзя, захищене найменування походження (PDO);
• Закарпатський мед, захищене географічне зазначення (PGI);
• Закарпатське вино.

Гранти у розмірі від 1 000 до 25 000 доларів США надаватимуться в українській гривні за чинним обмінним курсом, а отримувачі допомоги повинні будуть зробити відповідний внесок для фінансування запропонованої інвестиції.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024