Вперше відразу три категорії тракториста здобули мешканці Рівненщини

07 Лютого 2023, 14:08
Тракторист 544
Тракторист

Професійну підготовку робітників для сільського господарства пропонують в Олександрійському навчальному відділенні Рівненського центру ПТО ДСЗ. 

Тут створили сучасний парк спеціалізованої с/г техніки, слюсарну майстерню, майданчики для відпрацювання керування транспортом, оснащені кабінети спецтехнологій. У воєнний час особливо затребуваними стали водії та трактористи різних категорій. Унікальну нагоду навчитися водити та обслуговувати відразу декілька видів с/г техніки отримали безробітні Рівненщини. Про це повідомляє обласний ОЦЗ.

Іван Ішунькін із Гощі за попереднім досвідом роботи – будівельник. Вирішив не гаяти часу і здобути, на його думку, ще більш затребувану професію тракториста-машиніста. 

«Зруйновано житлові будинки, промислові приміщення, школи… Усі ці завали потрібно якнайшвидше розбирати, аби відбудовувати наші міста і села. Вважаю, що професія тракториста дуже буде потрібна після війни. Планую вчитися і далі, хочу працювати на навантажувачі. Отож, за рік знову за науку!», – розповідає чоловік.

У ТОВ СГП «Ім.Воловікова», де слухач мав виробничу практику, підтвердили відмінну підготовку тракториста.

Руслан Скорблюк із Рівненського району: 

«Знаю будівництво, маю водійський стаж, тривалий час працював у дорожній службі. Бачив, як працює техніка. Трактор маємо і вдома. Невеличкий, для власного господарства». Слухач відверто був вражений сучасними навчальними тракторами: «Це велика насолода працювати на такій техніці! Тепер і я зможу пересісти на потужніший трактор!». Випускник планує працювати у КП «Рівненське ШЕУ автомобільних доріг». Знаю, що заробітки у трактористів достойні - до 40 і більше тисяч гривень. Все залежатиме від сезону. Техніку потрібно не лише знати, але й берегти, розуміти та поважати, аби вона служила довго».

19-річний Андрій Степанюк із Гощанщини продовжить сімейну справу. Батько передав сину трактор, отож, потрібні знання і кваліфікація, аби успішно працювати. У домашньому господарстві є й комбайн. 

«Ми обробляємо паї. Роботи багато. Мені сподобалося, що на навчанні можна відразу три категорії отримати!», - говорить хлопець.

 Випускник вдосконалював професійні навички у ТОВ «Калина-Бугрин», планує поки працювати на ОСГ (особисте селянське господарство).

«Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорій А1, А2 та В1» - професійна підготовка кваліфікованих робітників, що в Олександрійському навчальному відділенні тривала 11,2 місяця. За цей період слухачі опанували теоретичні знання з будови транспортних засобів і, головне, мали можливість керувати тракторами та комбайном в умовах реального поля. На навчальних гектарах майбутні робітники відпрацювали усі агротехнологічні процеси вирощування с/г культур: дискували, орали, сіяли, лущили, жнивували… Робота кипіла практично щосезону. І врожаї – чудове підтвердження правильної, професійної роботи майбутніх аграріїв.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024