Рівненщина: на самочинно зведений МАФ скасують державну реєстрацію

08 Лютого 2023, 11:00
МАФ 687
МАФ

На Рівненщині скасували рішення суду першої інстанції та задовольнили позовні вимоги щодо припинення права приватної власності на об’єкт нерухомого майна.

Так, прокурори встановили, що державний реєстратор прийняв рішення про державну реєстрацію права власності за приватною юридичною особою на об’єкт нерухомого майна площею 11,2 м2 по вулиці Дубенській у Рівному. Про це пише Рівненська прокуратура.

Проте це рішення прийняли з порушенням вимог Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та на основі документів, які не могли бути підставою для державної реєстрації права приватної власності на цей об’єкт нерухомого майна. Але дії реєстратора, своєю чергою, давали власнику нерухомості привілейоване право на користування земельною ділянкою, на якій такий об’єкт знаходиться.

Спірний МАФ звели на ділянці земель запасу і належить територіальній громаді міста Рівне в особі Рівненської міської ради. Відповідно, безпідставна реєстрація права приватної власності на об’єкт нерухомості призводила до обмеження у володінні, розпорядженні та користуванні земельною ділянкою її власником.

Відповідно, Рівненська окружна прокуратура звернулася до суду з позовною заявою про визнання незаконним й скасування рішення державного реєстратора та припинення права приватної власності юридичної особи на нерухоме майно, розташоване на комунальній землі.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024