Скандальні котельні: Підгайцівська сільська рада виграла у Луцької районної ради перший суд

08 Лютого 2023, 11:30
Суд 842
Суд

Господарський суд визнав дії Луцької районної ради, щодо котелень та медзакладів на території Підгайцівської громади, незаконними.

Підгайцівська сільська рада виграла у Луцької районної ради перший суд щодо скандальних котелень та майна медзакладів, які незаконно віддали Ківерцям. Про це Бізнес.район повідомили у пресслужбі Підгайцівської сільради.

6 лютого 2023 року Господарський суд Волинської області задовольнив вимоги Підгайцівської сільської ради, визнав незаконним та скасував рішення Луцької районної ради «Про передачу комунального некомерційного підприємства «Луцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Луцької райради із спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Луцького району у комунальну власність Ківерцівської міської територіальної громади».

Суд зобов’язав Луцьку районну раду на черговій сесії розглянути пропозицію Підгайцівської сільської ради щодо передачі у комунальну власність Підгайцівської сільської територіальної громади рухоме і нерухоме майно Луцького районного центру медико-санітарної допомоги, майна та будівлі Піддубцівської  та Липинської амбулаторій, Романівського, Гаразджинського, Звірівського, Веснянківського, Борохівського ФАПів, майна та будівлі двох котелень, які обслуговують Луцьку центральну районну лікарню (с.Липини) та Піддубцівський ліцей (с. Піддубці). 

Ці будівлі та майнові права на них, всупереч законодавству, були передані Луцькою районною радою у власність Ківерцівської міської ради.

Депутати Луцької районної ради повинні прийняти рішення щодо включення Підгайцівської сільської ради до складу засновників Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги та передачу у власність громади рухомого і нерухомого майна та об’єктів спільної власності територіальних громад, які знаходяться на її території Підгайцівської громади і задовольняють потреби виключно її мешканців. Мова йде про котельні у селах Липини та Піддубці, медичні установи у Липинах, Піддубцях, Звірові, Романові, Борохові, Пальче, Веснянці, Гаразджі.

Варто зауважити, що через неправомірні дії посадовців Луцької райради мешканці вищезгаданих сіл довгий час не отримували належного медичного обслуговування, а Піддубцівська амбулаторія більше пів року була без сімейного лікаря. Котельні Луцької райради, які не були передані Підгайцям, кілька разів ставили під загрозу зриву опалювальний сезон у Луцькій центральній районній лікарні, а у Піддубцівському ліцеї, який так само забезпечується «теплом» КП Луцької райради, температурний режим у класний кімнатах - на рівні+5 градусів, що може призвести до пошкодження будівлі школи, яка у власності Підгайцівської сільської ради.

 Фельдшерські пункти у селах Гаразджа, Пальче, Хорлупи та Веснянка взагалі припинили своє існування, працівників звільнили ще влітку. 

Підгайцівській сільській раді вдалося зберегти працівників та працевлаштувати звільнених Ківерцівською владою медиків у Романові, Піддубцях, Звірові та Борохові. Нині вони працюють у Підгайцівському центрі первинної медико-санітарної допомоги. У Піддубцівську амбулаторію знайшли лікаря-терапевта та сімейного лікаря, які разом із фельдшерами надають медичну допомогу у повному обсязі. Однак правова колізія, яка виникла внаслідок порушення законодавства Луцькою районною радою щодо передачі майна громадам, досі не дозволяє зняти соціальну напругу серед населення та налагодити роботу окремих медичних та освітніх закладів громади.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024