У Волинській області уклали першу аграрну розписку

23 Лютого 2018, 11:10
1041

Можливістю залучити фінансування під заставу майбутнього врожаю за допомогою нового фінансового інструменту скористалось фермерське господарство «Волиньагроком» з  Горохівського району (голова фермерського господарства Валентин Слуцький).

Забезпечення позики в сумі 2 мільйони гривень - майбутній врожай озимого ріпаку (площа посіву 100 га). Кредитор - Агропросперіс Банк, який є лідером кредитування під фінансові аграрні розписки на ринку України. 

Довідково:

Поняття «аграрна розписка» вперше з’явилася в українському законодавстві саме у зв’язку прийняттям Закону України «Про аграрні розписки» (далі – Закон) від 06.11.2012 р., який набув чинності 19.03.2013 р. Саме цим законом для аграріїв було запроваджено новий механізм залучення коштів для ведення агробізнесу – аграрні розписки. Відповідно до приписів ст. 1 Закону, аграрна розписка – товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. 

Закон виділяє 2 види аграрних розписок: товарну та фінансову. Під товарною аграрною розпискою Закон розуміє таку аграрну розписку, що встановлює безумовне зобов’язання боржника за нею здійснити поставку узгодженої сільськогосподарської продукції, якість, кількість, місце та строк поставки якої визначені аграрною розпискою (ст. 3 Закону). У свою чергу, фінансовою аграрною розпискою визнається така аграрна розписка, що встановлює безумовне зобов’язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою, з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію у визначеній кількості та якості (ст. 5 Закону).

Аграрна розписка (незалежно від того товарна вона чи фінансова) підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню та не може бути знерухомлена, тобто переведена у без документарну форму. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024