Депутати Волиньради просять зменшити тиск податкової служби на бізнес

18 Березня 2023, 10:33
Податкові накладні 768
Податкові накладні

На сесії Волинської обласної ради розглянули питання тиску податкової служби на бізнес через блокування податкових накладних. Під час засідання депутат ради Сергій Кошарук вніс пропозицію щодо необхідності змінювати не керівників державних податкових служб, а систему впливу ДПС на бізнес.

Про це він повідомив у себе на фейсбук-сторінці.

«На Волині уже давно обговорюють цю проблему, пов’язану з автоматичним заблокуванням та не автоматичним розблокуванням податкових накладних. Така система дуже ускладнює роботу, і з цим стикнулося багато підприємців, деколи це навіть призводить до банкрутства, тому ми й звернулися до Волинської обласної ради щодо цього питання. Систему потрібно змінювати на законодавчому рівні. Варто дати можливість у ручному режимі розблоковувати податкові накладні. Поки триває війна потрібно взагалі забрати таке блокування і надати бізнесу підтримку, – зазначив Сергій Кошарук », – зазначив у коментарі виданню Бізнес.Район Сергій Кошарук.

Сергій Кошарук
Сергій Кошарук

Голова робочої групи комісії Волинської обласної ради з питань діяльності податкової служби Володимир Бондар для видання Бізнес.Район пояснив, що на отримання відшкодування податку на додану вартість підприємство подає податкову накладну, яка пояснює операцію, яку проводить підприємство та суму відшкодування.

За його словами, при блокуванні такої накладної ПДВ не зараховується, як і податок на додану вартість, тому виробник несе більші витрати, товар зростає в ціні.

«В цьому випадку є два варіанти: продавати нелегально чи продавати дорожче на суму ПДВ, тобто виробнику наноситься величезна шкода, тому що він не може нормально реалізувати свій товар за відповідною ціною. Особливо важко це для тих, хто має товар, що швидко псується і часу вирішувати такі питання немає», – наголосив Володимир Бондар.

Володимир Бондар
Володимир Бондар

Він зазначив, що в податковій визначають договори, які вважаються ризикованими і система їх блокує, а от розблокувати вже можна вручну. Саме тут і виникає питання людського фактора  та оціночних суджень, така система сприяє корупції і вона присутня не лише на Волині, а по всій Україні.

Тому депутати обласної ради внесли у рішення звернення до Верховної Ради України, Кабміну та президента України якнайшвидше розробити проєкт закону і прийняти закон, спрямований на захист прав платників податків. Зокрема просять передбачити:

  • протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, не застосовувати процедуру зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування (ПН/РК);
  • протягом вказаного періоду продовжити строк реєстрації ПН/РК;
  • надання електронних сервісів та приймання електронних документів здійснювати щоденно з 8:00 до 22:00.

Кабмін просять дати реальну оцінку діям ДПС України та ініціювати законодавчі зміни згадані вище.

Президента України просять ініціювати у КМУ та ВРУ процеси позитивних змін у сфері бізнесу з метою розв'язання проблеми, що унеможливлює подальшу діяльність бізнесу та призводить до його руйнування і банкрутства.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024