На Волині – незначна загибель озимих посівів: у якому стані зернові культури

19 Березня 2023, 15:24
На Волині – незначна загибель озимих посівів: у якому стані зернові культури 1105
На Волині – незначна загибель озимих посівів: у якому стані зернові культури

На Волині спостерігається невелика загибель посівів озимих зернових культур. Зразки озимих зернових показали незначний інфекційний запас збудників.

Про це «Суспільному» розповіла заступниця начальника відділу Головного управління Держпродспоживслужби в області Наталія Горпинюк.

З її слів, для відстеження стану рослин у господарствах у 16 колишніх районах провели моніторинг. Дані показали загибель посівів у межах 0,4-1 % рослин.

«На відрощених культурах пшениці, жита, ячменю спостерігається незначний запас збудників борошнистої роси, кореневих гнилей, септоріозу. Рекомендується провести раннє весняне бронювання з прикореневим підживленням мінеральних добрив», – сказала фахівчиня.

Під урожай 2023 року в області посіяли 180 тисяч гектарів озимих зернових і 50 тисяч гектарів озимого ріпаку, – зазначив керівник відділу обласного управління агропромислового розвитку області Олександр Книш.

Через теплу зиму сільгоспкультури не були у стані спокою, – розповіла агрометеорологиня обласного гідрометеоцентру Ірина Ярмолюк. З її слів, температурні показники в січні фіксували на рівні 12-14 градусів тепла.

Агрометеорологиня Ірина Ярмолюк

За полем одного з дослідних господарств, що біля села Брище Луцького району, де на зиму сіяли ріпак, агрометеорологиня веде спостереження.

«Через те, що було дуже багато опадів і близько знаходиться водозатримний шар, утворилися такі весняні блюдця води. Які не вбирає площа і дивлюся, що ріпак тут у неприглядному стані. Щодалі туди на полісся, то там положення ще гірше», – сказала Ірина Ярмолюк.

Попри температурні рекорди, додала агрометеорологиня, спостережники у Ковелі, Світязі, Володимирі та Любешеві показали, що озимина добре перезимувала, перебуває в доброму стані й загибелі та зрідженості немає.

Посіяний ріпак у селі Брище Луцького району

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024