На Волині обговорили активні програми підтримки бізнесу

27 Березня 2023, 16:05
Координаційний комітет 437
Координаційний комітет

На базі ПрАТ «СКФ Україна» відбулося чергове засідання Волинського обласного координаційного комітету сприяння зайнятості.

 Участь у ньому взяли представники органів виконавчої влади, роботодавців та профспілок області. Модератором зустрічі був голова комітету й генеральний директор ПрАТ «СКФ Україна» Богдан Волчок. Свої пропозиції в обговоренні запланованих питань висловила й директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин. Про це йдеться на сайті Волинського ОЦЗ.

Основна мета зустрічі – розглянути можливості офісу «Дія. Бізнес», визначити стан та проблеми функціонування професійної (професійно-технічної) освіти в умовах війни, визначити потреби у навичках дорослого населення та навчанні на потребу роботодавців.

У зв'язку із закінченням терміну повноважень Богдана Волчка у координаційному комітеті сприяння зайнятості населення члени затвердили його новий склад та передали керівні повноваження голові Федерації профспілок Волинської області Іванні Дубинці-Філозоф. Заступницею новообраного голови обрали директорку Волинського обласного центру зайнятості Аллу Куцин.

«Через пандемію та війну багато наших зустрічей відбувалися онлайн. Та попри це ми всі можливості спрямували на розгляд проблем не лише бізнесменів-початківців, а й на розвиток середнього  бізнесу. Спільно із бізнесом, владою та громадою консолідували зусилля та спрямували на розвиток економіки краю», – поінформував Богдан Волчок

Про зміни у трудовому законодавстві та активні механізми підтримки бізнесу  поінформувала директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин:

«Для активізації ринку праці та зростання зайнятості серед населення уряд затвердив новий порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних, яким складно знайти роботу. Порядок передбачає надання роботодавцям трьох видів компенсацій. Компенсація ЄВ передбачена за працевлаштування окремих категорій населення».

Окрім цього, керівник служби акцентувала, що 50% фактичних витрат на оплату праці компенсуються за працевлаштування певних категорій населення:

  • особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
  • учасники бойових дій.

Очільник Волинського обласного центру зайнятості ознайомила членів комітету із перспективними потребами роботодавців у працівниках. Наступні два роки працедавцям потрібні будуть робітничі кадри. На часі –  проведення суспільно корисних робіт в області. Того року 4 селищні ради взяли участь у цій програмі, а за два місяці 2023-го 7 сільських та селищних рад уже організували на своїх теренах роботи оборонного характеру.

Також у 2023 році продовжить діяти урядова програма щодо виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом. За кожного працевлаштованого з-поміж ВПО держава компенсує  підприємцю 6700 грн упродовж 2 місяців.

Начальниця управління освіти і науки Волинської ОДА Наталія Матвіюк зазначила, що минулого року ринок праці поповнився 4,3 тисячі випускників профтехосвіти, 62% з них – уже мають роботу. Також вдалося на базі Технічного фахового коледжу ЛНТУ акредитувати перший  на Волині кваліфікаційний центр  за професійними кваліфікаціями «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», «Електрозварник ручного зварювання», «Майстер з пошиття одягу».

Читайте також: На захисті українських підприємців: у Луцьку відкрили Центр підтримки Дія.Бізнес

Андрій Ткачук, заступник начальника управління, начальник відділу економічного розвитку департаменту економічного розвитку, зовнішніх зносин та з питань туризму і курортів Волинської ОДА, поінформував колег про реінтеграцію релокованих підприємств. Спільно із промисловою палатою напрацювали успішні кейси для майже 30 підприємств.

«21 березня у Луцьку відкрився центр підтримки підприємців «Дія.Бізнес». Нова локація стане місцем для об’єднання підприємницької спільноти Волинської області. Відвідувачі зможуть отримати корисні послуги для розвитку власної справи. Його відкрито за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту за сприяння Волинської обласної військової адміністрації та за підтримки IT-компаній ideil і redesign та UKRSIBBANK BNP Paribas Group», – зазначив Андрій Ткачук.

До засідання долучилася онлайн Людмила Василега, директорка Центру компетенцій та розвитку людського капіталу Федерації роботодавців України, яка поінформувала колег про стан професійного навчання дорослого населення. Спікер наголосила на наявності навчальних програм, їх кількість та ефективність за критеріями – терміни навчання,  якість змісту та працевлаштування.

На завершення засідання присутні одноголосно прийняли пропозиції спікерів щодо потреб та напрямків для подальшої роботи, з огляду підтримки держави та впровадження відповідних нормативних документів.

Читайте також: Центр підтримки підприємців Дія.Бізнес відкриють у Рівном

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024