В Україні для ветеранів запускають грантові програми на старт або розвиток власного бізнесу

31 Березня 2023, 17:08
В Україні для ветеранів запускають грантові програми на страт або розвиток власного бізнесу 844
В Україні для ветеранів запускають грантові програми на страт або розвиток власного бізнесу

Уряд розширив проєкт єРобота та запускає нові грантові програми для ветеранів на започаткування або розвиток власного бізнесу.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів 30 березня. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Програми для ветеранів запускають з 10 квітня. Ветерани зможуть отримати фінансову підтримку від держави для старту або розвитку своєї справи.

Зокрема, запускають нові грантові програми, за якими можна отримати:

  • 250 тисяч гривень – для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тисяч гривень – для члена сім'ї учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць;
  • мільйон гривень – для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж три роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум два з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

«Обов'язковою умовою надання грантів є створення нових робочих місць, і ми розраховуємо, що ветерани-підприємці залучатимуть до свого бізнесу насамперед своїх побратимів. Таким чином допомагаючи їм якнайшвидше інтегруватись в мирне життя та отримати економічну незалежність», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Гранти на 500 тисяч гривень та мільйон гривень надаватимуть за умови співфінансування з отримувачем у співвідношення 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти у свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.

Грантові кошти підприємець може використати на придбання обладнання, сировини, матеріалів, оренду приміщення та транспортних засобів, необхідних для реалізації свого бізнес-проєкту, закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, оплату послуг з маркетингу та реклами.

Заяви на отримання грантів можна подавати з 10 квітня через портал «Дія».

Окрім того, отримувачі грантів зможуть безоплатно пройти навчання з питань підприємництва та отримати консультації у регіональних центрах зайнятості. 

Нагадаємо, урядовий проєкт єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийом заявок на всі напрямки програми єРобота триває. Подача заявки здійснюється через портал «Дія».

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024