Україна відновлює експорт електроенергії

09 Квітня 2023, 10:12
Україна відновлює експорт електроенергії 422
Україна відновлює експорт електроенергії

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, що дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

«Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності. Цього результату ми досягли завдяки титанічній роботі енергетиків, наших міжнародних партнерів, які допомагали у відновленні системи. Найскладнішу зиму пройшли. Наступний крок – відкриття експорту електроенергії, що дозволить залучити додатковий фінансовий ресурс для необхідної відбудови знищеної та ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури», – зазначив Герман Галущенко.

Дозволена європейською мережею операторів системи передачі ENTSO-E потужність для експорту становить 400 МВт. Однак фактичні обсяги експорту можуть коливатися залежно від часу доби та кон’юнктури ринку. Очільник Міненерго акцентував на тому, що забезпечення потреб в електроенергії для українських споживачів – пріоритет.

«Тому експорт електроенергії буде працювати за умови забезпечення українських споживачів електроенергією та може бути припинений у разі зміни ситуації», – сказав Герман Галущенко.

За словами міністра, збільшення генерації та відкриття експорту – це відповідь українських енергетиків на російські обстріли і намагання знищити енергосистему.

До слова, Україна експортувала електроенергію до Молдови та країн ЄС із червня до 11 жовтня минулого року. За цей період реалізували 2,6 мільярда кіловат/годин.

Враховуючи, що на експортерів були покладені спеціальні обов’язки із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, з отриманих експортерами прибутків на підтримку пільгової ціни для населення сплатили 2,8 мільярда гривень.

Нагадаємо, Україна припинила 11 жовтня 2022 року експорт електроенергії через російські ракетні обстріли енергетичних об’єктів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024