Яка ситуація з ринком праці в Україні під час війни, зарплатнею та вакансіями

16 Квітня 2023, 17:40
Яка ситуація з ринком праці в Україні під час війни, зарплатнею та вакансіями 1342
Яка ситуація з ринком праці в Україні під час війни, зарплатнею та вакансіями

Ринок праці в Україні станом на квітень 2023 року стабілізувався, у березні кількість активних пропозицій вакансій праці зросла на 14%, порівняно з лютим.

Про це повідомляють на платформі для роботи з відкритими даними Опендатабот. У етері Суспільне.Спротив директор з комунікацій сайту з пошуку роботи Work.ua Максим Пилипенко розповів про актуальні вакансії під час війни, середню заробітну плату та конкуренцію на ринку праці.

Приріст вакансій

З початку 2023 року за останні десять років на платформі Work.ua «значно зросли» показники запитів з пошуку роботи та вакансії праці.

«Зростання пов'язане з тим, що є можливість розвиватися бізнесу. Ми встановили перший рекорд за кількістю вакансій у січні, лютому та у березень – понад 75 тисяч», – говорить Максим Пилипенко.

За статистикою Опендатабот, найбільший приріст вакансій у березні зафіксували на Миколаївщині, Черкащині та Одещині. Розвивається бізнес й на деокупованій Херсонщині.

Зростає кількість кандидатів на роботу у прифронтових та деокупованих областях, розповів директор з комунікацій сайту Максим Пилипенко.

«Кандидати й бізнеси повертаються додому. Якщо говорити про категорії вакансій, які зросли у березні, то це готельно-ресторанний бізнес та туризм – на 29%. І ще галузь обслуговування, будівельна, архітектури, робочі спеціальності, виробництва. Найпопулярніші посади – це бармен, офіціант, бариста», – зауважив Максим Пилипенко.

Заробітна плата

Від початку повномасштабного вторгнення середня зарплата в Україні становила 15 тисяч гривень.

«У лютому 2023 році ми вперше помітили, що середня зарплата зросла на тисячу гривень і складає 16 тисяч гривень. Якщо говорити про галузі, де найбільші зарплати – це нерухомість та транспорт», – зазначив директор з комунікацій Work.ua.

Найвищі зарплати на посадах:

  • медіабайєр – 52 тисячі гривень;
  • водій-міжнародник – 40 тисяч гривень;
  • бізнес-аналітик – 32,5 тисячі гривень.

Конкуренція на ринку праці

Конкуренцію на посади на Work.ua відстежують за кількістю відгуків на одну вакансію, говорить Максим Пилипенко.

«З початку війни на одну вакансію в місяць ми могли бачити понад сто відгуків. Наразі кількість відгуків на вакансію складає 25, тобто конкуренція знизилась в чотири рази. Це говорить про те, що українцям легше знайти роботу», – наголосив Пилипенко.

За словами експерта, найбільша конкуренція на ринку праці на Київщині та у східних областях, найнижча конкуренція – на заході країни.

«Найнижча конкуренція серед вакансій медичних спеціальностей: лікар УЗД, гастроентеролог, кардіолог, ендокринолог, психіатр. На ці вакансії праці легше знайти працівника. Також можна додати – завідувач аптеки, слюсар-інструментальник, двірник», – розповів Максим Пилипенко.

Прогнози на ринку праці

Тенденція розвитку ринку праці в Україні залежить від військової ситуації в країні, говорить директор з комунікацій Work.ua.

«Але, дивлячись на ті показники, що є зараз, то ми бачимо позитивну тенденцію відновлення ринку праці та розвитку бізнесу. Роботодавці вказували, що вони планують переглянути рівень заробітної плати у цьому році. Можливо, через зменшення кваліфікованих кадрів. Від співробітників роботодавці очікують відкритість до навчання, перенавчання. Кандидати мають бути готовими для того, щоб навчатися», – додав Максим Пилипенко.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024