Як війна впливає на молочну галузь і чи здорожчає молоко

02 Травня 2023, 17:06
Як війна впливає на молочну галузь і чи здорожчає молоко 514
Як війна впливає на молочну галузь і чи здорожчає молоко

За рік повномасштабної війни переробка молока в Україні скоротилася на 15%. 

Майже чверть усього поголів'я корів досі перебуває на деокупованих та прифронтових територіях, які потребують розмінування. Тож Україна може стати імпортозалежною в молочній галузі й зумовити здорожчання продукції.

Таку думку в етері телемарафону Суспільне.Спротив висловила гендиректорка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк. Про скорочення надходжень молока на переробку повідомив і голова Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський, однак підвищення цін він поки не прогнозує.

Молочні господарства на деокупованих і прифронтових територіях не зможуть без розмінування заготувати грубі корми для худоби і будуть змушені або скоротити поголів'я, або припинити роботу, бо неспроможні оплатити послуги із розмінування, повідомила Ганна Лавренюк.

«Подано 500 заявок на понад 2,5 мільйона гектарів земель, які потребують огляду та потенційного розмінування. І сьогодні аграрії вже б'ють на сполох, адже весна — це той час, коли один день цілий рік годує. Строки посівної через погоду трохи зсунулися, але якщо найближчі місяць-два території не будуть розміновані, то господарства ризикують втратити можливість уберегти свої стада. Для розуміння, зазначу, щоб прогодувати одну корову, підприємству необхідно засіяти кормовими культурами, — це кукурудза, люцерна, жито, — не менше одного гектара. При тому, що середнього розміру молочнотоварна ферма України має 500 корів. Вони, на відміну від інших видів тваринництва, не можуть «жити з коліс», тільки власне виробництво грубих кормів», — зазначила гендиректорка Асоціації виробників молока.

За її даними, на деокупованих і прифронтових територіях нині перебуває приблизно 25% від усього поголів'я в Україні.

«За рік війни ми вже не дорахувалися одного мільйона тонн молока, яке могло би бути вироблене в Україні, переробка втратила близько 15% надходжень молока. Разом з тим зараз маємо трохи пожвавлення ситуації на відносно безпечних територіях, хоча, звичайно, повністю забезпечити і збалансувати ситуацію буде неможливо. І, звичайно, ми перетворимося на імпортозалежну країну по молочній продукції. Це неодмінно призведе до здорожчання таких важливих у щоденному вжитку продуктів як молочка. Наскільки саме — зараз прогнозувати дуже важко, але розуміємо, що це порядок цифр в десятках відсотків», — припустила Ганна Лавренюк.

Між тим, голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський вважає малоймовірним здорожчання молочної продукції, принаймні, у найближчі три місяці.

«Ми вступили у весняно-літній період, коли збільшуються надої. І можу заспокоїти, що дефіциту не буде і зростання цін не буде. Так, на переробку в 2022 році надійшло менше на 500 тисяч тонн молока, порівняно з 2021 роком. Те, що раніше виробляли на експорт, тепер будемо виробляти на внутрішнє споживання. Завдання в період воєнного стану — зберегти кількість поголів'я, щоб не було знищення. Я думаю, що молочарі, ті, які займаються молочним тваринництвом, підуть на кроки, будуть передавати поголів'я іншим, але вирізати не будуть. Ми підтримуємо їх як переробники», — зазначив Вадим Чагаровський.

Зі слів Ганни Лавренюк, Асоціація виробників молока спільно з Мінагрополітики працюють з міжнародними фондами і благодійними організаціями для того, аби залучити фінансову й технічну підтримку з розмінування територій.

Читайте також: Безлактозні продукти – данина моді чи необхідність?

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024