Міжнародна мережа SPAR продовжує підтримувати Україну

08 Травня 2023, 20:03
Міжнародна мережа SPAR продовжує підтримувати Україну 1369
Міжнародна мережа SPAR продовжує підтримувати Україну

Минуло понад чотирнадцять місяців активної фази війни в Україні. Однак світ продовжує підтримувати нас у боротьбі за свободу та незалежність і надсилає допомогу.

Зранку 24 лютого 2022 року одне з перших повідомлень генеральний директор SPAR Україна Віктор Мольченко отримав від Тобіаса Васмута, генерального директора SPAR International. Воно було написане українською мовою, яке він переклав через гугл-транслейт. Ця проста фраза розпочала масштабний потік гуманітарної допомоги. Тобіас Васмут запитав: «Чим вам допомогти?».

До слова, сьогодні в Україні працює 84 магазини SPAR. За минулий воєнний рік відкрили 11 торговельних закладів та відновили шість пошкоджених.  Наразі два супермаркети перебувають під окупацією та чотири у Харкові тимчасово не працюють, адже там тривають обстріли, і ситуація нестабільна.

На додаток, новий магазин SPAR відкрили у деокупованому Ірпені. SPAR Україна є ліцензованим членом SPAR International з 2001 року, а з 2017 року є під управлінням інвестиційної групи VolWest Group – повністю незалежного українського бізнесу.

Втримати бізнес та розширити його, створюючи нові робочі місця, розвиваючи економіку та сплачуючи чималі податки у державу, вдалося в тому числі й завдяки міжнародним партнерам.

За словами генерального директора VolWest Group Романа Корсака, з перших днів неспровокованої повномасштабної війни росії проти України партнери зі SPAR International (центральний офіс мережі, Нідерланди) висловили однозначну підтримку України і готовність допомагати як фінансово, так і гуманітарною допомогою.

Це демонструє, що насправді означає філософія «Краще разом»: цілісність, емпатія та співпраця. SPAR International заснувала унікальний фонд підтримки, до якого активно долучилися країни-партнери SPAR у всьому світі. Цей фонд розпочав негайно надсилати фінансову допомогу в Україну задля гарантування безперебійних закупівель продуктів на місцевому рівні, щоби забезпечити місцеві громади продуктами першої необхідності.

«Ми робимо все можливе для того, щоб максимальна кількість українців і надалі мала доступ до товарів першої необхідності… дух сильний, як ніколи», – наголошують у SPAR Україна.

Допомога надходить майже від усіх країн-партнерів SPAR: а це Іспанія, Нідерланди, Польща, Великобританія, Грузія, Данія, Гран-Канарія, Албанія, Норвегія, Німеччина, Угорщина, Швейцарія,  Австрія, Ірландія, Італія, Бельгія та інші.

Спочатку українці формували загальні запити, адже необхідно було майже усе: від енергетичних батончиків для військових, медицини і до консервації, яка мала довгий термін зберігання.

«З часом, у міру того, як розвивалася ситуація, ми коригували запити, фокусуючись на конкретних напрямках допомоги. Станом на сьогодні, основним напрямком є медицина та медичні засоби, які ми використовуємо для комплектування індивідуальних аптечок та тактичних медичних наплічників, які далі безкоштовно передаємо ЗСУ», – зазначив Роман Корсак.

Що передавали Україні міжнародні партнери SPAR

За цей час було чимало підтримки у різних напрямках:

  • Понад 430 тонн гуманітарної допомоги, зокрема продукти та засоби гігієни.
  • 151 тонна кормів для тварин.
  • 12 генераторів від SPAR Австрія.
  • 3000 євро для підтримки дітей, які були вимушені виїхати зі своїх домівок.
  • Медицина та медичні засоби на понад 100 тисяч євро:
  1. понад 20 кілометрів стрічки Hook & Loop для виробництва кровоспинних турнікетів (цього достатньо для виробництва 25 тисяч турнікетів);
  2. десятки тисяч марлевих серветок, марлевих та еластичних бинтів для перев'язки, тампонади;
  3. тисячі термоковдр для попередження гіпотермії;
  4. шприци та голки;
  5. антибіотики та інші медикаменти;
  6. антисептичні розчини (як-от бетадин);
  7. іммобілізаційні шини для фіксування ушкоджених кінцівок;
  8. шийні комірці, що використовують при травмах шиї та хребта;
  9. мішки Амбу для штучного вентилювання легень;
  10. декомпресійні голки (для зняття напруженого пневмотораксу);
  11. спеціальні пластирі zinc oxide plaster в ролах.

Зараз найбільше запитів саме на медицину, яку використовують для формування індивідуальних аптечок і тактичних медичних наплічників, які рятують життя нашим захисникам.

До речі, у Дорогуську на кордоні Польща-Україна організували хаб (за що VolWest Group дуже вдячні SPAR International), куди всі країни-партнери SPAR доставляють вантажі, і звідти вантажі забирають та завозять в Україну.

Куди передавали допомогу?

Найбільше гуманітарної допомоги відправили у регіони, де на той час люди найбільше постраждали від бойових дій. Це Харківська, Чернігівська та Київська області, а також частину передали Malteser International для подальшого розподілу.

Також формували сухпайки для ЗСУ (передали понад 32 тисячі). Активна допомога була й для тих, хто вимушено покинув свої домівки та оселився в шелтерах. Для цих людей надавали продукти, аби забезпечувати харчування, та засоби гігієни. Адже багато з них їхали з одним пакетом у руках.

Усі медичні засоби йдуть на комплектування індивідуальних аптечок і тактичних медичних наплічників, які адресно та безкоштовно передають воїнам ЗСУ за запитами від їхніх частин. Наразі передали понад 29 тисяч аптечок та дві тисячі наплічників.

Водночас з початком активної фази війни SPAR International припинили все постачання продукції та ділові операції з юридичними особами росії. Крім того, партнери SPAR по всій Європі прийняли рішення вилучити російську продукцію з продажу і, своєю чергою, активно працюють над тим, щоби закуповувати більше продуктів від українських компаній і постачальників.

SPAR Україна – це незалежне місцеве підприємство, яке здійснює господарську діяльність на території України та не має жодних зв’язків (фінансових, господарських тощо) з росією.

Міжнародні партнери активно комунікують про війну в Україні і про необхідність допомагати Україні.

«Особливо на початку повномасштабної війни це було дуже видно. З усіх країн Європи нам надсилали фото з прапорами України на фасадах магазинів, оголошеннями всередині торговельних закладів чи у соцмережах про збір продуктів / коштів для України», – зазначив Роман Корсак.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024