Компанії Волині, Рівненщини, Львівщини й Закарпаття увійшли у топ тисячу, які отримали найбільший дохід у 2022

10 Травня 2023, 16:26
Тисяча українських компаній, які отримали найбільший дохід у 2022 560
Тисяча українських компаній, які отримали найбільший дохід у 2022

Тисяча найбільших підприємств за доходами у 2022 році згенерували майже шість трильйонів гривень. Більшість із них належать до галузей паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексу. Основну частину топових підприємств складають компанії, зареєстровані 15-30 років тому.

Про секторально-географічний аналіз розвитку найбільших підприємств та головні тренди в ключових сегментах ринку – читайте в спільному дослідженні фінансового аналітика Романа Корнилюка та R&D-центру YouControl.

Завдяки оприлюдненню у квітні фінзвітності компаній Держстатом за 2022 рік, медіапростір наповнився масою різних ренкінгів компаній. Це підтверджує посилення зацікавленості громадськості до теми та свідчить про високу потребу бізнес-спільноти у відкритті фінансових даних. Проте для розуміння повної економічної картини такі ренкінги вимагають додаткового поглибленого аналізу ринкових сигналів, тенденцій та аномалій.

Фахівці YouControl збільшили масштаб досліджуваної вибірки до 1000 компаній і точно агрегували її за галузевим, регіональним та віковим складом.

Кожна з найбільших компаній України зі списку топ 1000 згенерувала як мінімум 1,25 мільярда гривень чистого доходу за 2022 рік. Високу частку доходів у воєнний рік отримав великий бізнес у секторах металургії, транспорту та торгівлі. Найбільша кількість топ компаній і далі де-юре зосереджена в Києві, хоча де-факто частина  активів може знаходитись в інших регіонах.

Унаслідок зміщення бізнес-активності в Центр і Захід України після повномасштабного вторгнення, Львівська, Волинська, Житомирська, Вінницька, Черкаська й Рівненська області та місто Київ значно посилили свою частку в топ 1000 компаній.

У регіональній структурі ренкінгу топ 1000 знизилась роль компаній зі східних індустріальних та південних аграрних регіонів унаслідок релокації, окупації чи фізичного знищення агресором. Водночас великий бізнес постраждалих від ракетних ударів, але нескорених міст на підконтрольній ЗСУ території, таких як: Харків, Одеса, Запоріжжя та Миколаїв все ж зуміли вистояти і втриматись у когорті найбільш дохідних підприємств під час надзвичайно складних умов війни.

Воєнний 2022 рік негативно вплинув на найбільші компанії України. Попри номінальне зростання сумарних доходів, інфляційні процеси повністю його нівелюють і в реальному виразі фіксується спад ділової активності.

При цьому найбільше зниження спостерігалось в доходах великих компаній сектору металургії, роздрібної торгівлі, автотрейдингу, транспорту, будівництва та нерудної промисловості. Проте, низці галузей вдалося навіть наростити виручку. Зростання доходів компаній України спостерігаються в енергетиці, нафтогазовій, вугільній промисловості,  сільському господарстві, оптовій торгівлі та інформаційних технологіях.

Концентрація в столиці та промислових центрах

Близько 51,5% від загального обсягу доходів топ 1000 сконцентровано в компаніях зі столичною «пропискою». Окрім Києва із 405 компаніями, ще 26% доходів генерують 259 великих підприємств, які юридично знаходяться в промислових центрах Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області.

Внаслідок російської агресії частка в загальних доходах традиційних лідерів тогорічних ренкінгів – Харківської та Донецької областей суттєво знизилась до 11-12 місця: 1,6 % і 1,3% сукупних доходів відповідно.

Подальший перелік областей реєстрації підприємств, що потрапили до ренкінгу, включає Запорізьку, Волинську, Полтавську та Черкаську області.

Найменше великих компаній знаходиться в Закарпатській (10), Чернігівській (8) та Чернівецькій (8) областях.

На карті бачимо, що у Волинській області 24 компанії мають 154,7 мільярда гривень чистого прибутку, у Рівненській області 13 компаній – 31,4 мільярда гривень чистого прибутку, у Львівській 55 компаній – 274 мільярда гривень чистого прибутку, й у Закарпатській 10 компаній – 29,3 мільярда гривень.

Географічна структура розміщення великого бізнесу зазнала тектонічних зрушень під час 2022 року. Прив’язка великих діючих компаній до потужних індустріально-фінансових центрів зберігається лише на територіях, віддалених від прифронтової зони, тоді як Харківщина, Донеччина, Луганщина і Херсонщина зазнали великих втрат бізнес-активності через війну.

До наслідків традиційної стагнації багатьох депресивних сільських територій додався вплив фактору релокації, скорочення чи повної зупинки ділової активності компаній-мільярдників з міських агломерацій Харкова, Краматорська, Авдіївки чи окупованих Сєверодонецька, Лисичанська, Маріуполя тощо.

Попри катастрофічний вплив війни на великий бізнес Півдня і Сходу, надію вселяє те, що позиції топкомпаній з Дніпра, Запоріжжя та Одеси на бізнес-мапі країни лишаються досить стійкими, наскільки це в принципі можливо у нинішніх обставинах.

Топові підприємства з двадцятирічною історією

Віковий розподіл тисячі найбільших компаній України виглядає відносно рівномірним. Проте, якщо розглядати виручку цих компаній для кожного року від дати реєстрації, можна побачити кілька помітних закономірностей.

Основну частину топ 1000 складають старі компанії, зареєстровані 15-29 років тому. Також високі доходи демонструють молоді компанії віком 4-5 років. Однак, серед новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм. Їхні акціонери схильні реєструвати такі компанії в межах структуризації бізнесу фінансово-промислових груп та реорганізації державних підприємств з ознаками природних монополій. Часто доходи таких компаній тісно пов’язані з регуляторними рішеннями та наближеністю власників до політичних еліт.

Третій фактор, що впливає на доходи найбільших компаній України – це періоди змін президентської влади в країні. Локальні максимуми значення доходів відповідають рокам реєстрації компаній, що збігаються з цією зміною. Це може бути пов'язано з практикою «замітання слідів» шляхом ліквідації старих підприємств із проблемною судовою чи фінансовою історією та створенням формально чистих компаній «з нуля».

Середній вік компаній досить різниться залежно від галузі, до якої вони належать. Наймолодші компанії знаходяться в енергетичному, нафтогазовому, готельно-ресторанному та архітектурному секторах із середнім віком від 7 до 9 років з дати держреєстрації. Найстаріші компанії знаходяться в наукових дослідженнях, меблевій промисловості, водопостачанні та утилізації, а також коксохімічній промисловості із середнім віком від 24 до 29 років.

У нерудній промисловості, фармацевтиці, машинобудуванні та металургії середній вік найбільших компаній становить 19-23 роки, оскільки багато з них успадкували матеріальну базу від капітальної інфраструктури радянських часів. Реєстраційні дати цих компаній пов'язані з періодом після великої приватизації в кінці 1990-х – початку 2000-х рр.

Спокійний 2020-й VS буремний 2022-й: хто вижив та потрапив до ренкінгу найбільших?

Наше дослідження – це вже друге оновлення ренкінгу найбільших підприємств. Адже свій перший аналіз топ 1000 компаній YouControl презентував два роки тому за даними 2020 року. Однак розкриття розпорядниками офіційної звітності за 2021-й явно погіршилося з точки зору актуальності, повноти та точності даних. Тому, з огляду на гіршу якість історичної фінансової статистики 2021 року, за базу для реалістичного порівняння змін у секторально-регіональній структурі в воєнному 2022 році і було коректніше взяти дані саме позаминулого 2020-го.

Оцінюючи учасників найбільших компаній України у 2022 році із топовими компаніями 2020-го, фахівці YouControl визначили, що склад першої тисячі оновився на 27%. Відтак впродовж останніх двох років 271 компанія покинула ренкінг першої тисячі великого бізнесу в основному через падіння доходів, частково через банкрутства і руйнування, а деякі діючі компанії, можливо, досі не оприлюднили фіндані.

У порівнянні з результатами 2020 року зі складу топ 1000 компаній за 2022-й повністю вийшли поодинокі підприємста з таких секторів економіки як: «Операції з нерухомістю», «Туризм» і «Спорт і розваги». Відтак жодна з компаній цих галузей не потрапила до тисячі найбільших за чистим доходом.

Ці структурні зміни цілком точно відображають воєнні реалії, коли більшості громадян не до верхньорівневих потреб за пірамідою Маслоу, таких як: розваги, спорт чи туризм, що зумовило падіння попиту на ці послуги. Ринок купівлі-продажу нерухомості також істотно скоротився, особливо під час першого півріччя минулого року, що не сприяло нарощенню виручки топовими рієлторами.

Доходи компаній за 2022 рік помірно зросли в номінальному виразі. Загальний дохід найбільших підприємств склав майже 6 трильйонів гривень, що на 20% більше, ніж загальні доходи топ 1000 компаній України у 2020 році. (5 трильйонів гривень).

Утім такий номінальний приріст навряд чи є приводом для позитивних висновків з огляду на темпи споживчої інфляції 26,6%, які у минулому році повністю «з’їли» весь цей ілюзорний ріст, красномовно вказавши на фактичне падіння суми реальних доходів великого бізнесу.

Серед ринків, на яких спостерігається максимальне падіння доходів великих гравців, особливо виділяється металургія. Через падіння сукупної минулорічної виручки внаслідок знищення і захоплення промислових комплексів Азовсталі та Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, а також перекриття логістичних каналів морського експорту, металургійний сектор скоротив свою частку у доходах топ  1000 компаній на 6,3 відсоткового пункту до 7%. Також за 2 роки зменшилась частка доходів компаній роздрібної торгівлі (-2,1 п.п.), транспорту (-1,5 п.п.), будівництва  (-1 п.п.) та харчової промисловості (-0,9 п.п.)

Лідерами росту за доходами за підсумками 2021-2022 рр. стали компанії таких секторів економіки як: електроенергетика (+5,3 п.п.), нафтогаз (+5,1 п.п.),  вугільна промисловість (+1,2 п.п.), оптова торгівля (+1 п.п.). IT-cектор також наростив частку в сукупних доходах на 0,8 п.п. з 0,5% до 1,3%.

Регіональна структура загального виторгу найбільших підприємств України також змінилась: Київ зумів показати максимальний приріст абсолютних доходів крупного бізнесу на 572 млрд грн (+1,2 п.п.). Втім, у відносному виразі під час воєнного стану найбільше зросла частка доходів топкомпаній, що зареєстровані на заході країни. Так, частка доходів підприємств із Львівської області за минулі два роки зросла на +1,8 процентних пункти до 4,6%, а Волинської – на +0,8 п.п. до 2,6%.

Натомість частка в доходах великих компаній Донецької області знизилась на 3,8 п.п. Низхідний тренд з відомих причин торкнувся Дніпропетровщини (-1 п.п.), Миколаївщини (-0,6 п.п.) та Харківщини (-0,4 п.п.).

Через окупацію вперше у ренкінгу найбільших компаній взагалі відсутні підприємства з Луганської та Херсонської області, більша частина території яких опинилась під контролем ворожих військ, а підприємства з прифронтових зон здійснили релокацію в безпечніші регіони країни.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024