Підтоплення на Волині: як триває весняна посівна

11 Травня 2023, 10:00
Начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко 311
Начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко

Чи зменшили волинські аграрії посівні площі у зв'язку з повномасштабним вторгненням, як вплинула повінь на весняно-польові роботи, яка ситуація з цінами на мінеральні добрива та солярку, що з експортом сільськогосподарської продукції?

Про це повідомив начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Юрченко, пише Суспільне.

– Як змінилася ситуація із підтопленнями сільгоспугідь на Волині?

– Ситуація змінюється з кожним днем. Останнім часом ми бачимо зниження води по всім нашим річкам. Якщо сонячна погода триватиме і надалі, то ми надіємось темпи сівби пришвидшаться.

Старт посівної був призупинений на тих ділянках, де було підтоплення. На поля, на які можна було, щоб зайшла техніка, то вона працювала. Зараз ми від запланованих площ посіяли половину. Це південні та центральні території нашої області. Посіяна вся яра пшениця, значна частина ячменю, недосіяним залишаються площі по вівсу, оскільки ця культура з північних регіонів нашої області. Також активно на сьогодні садяться овочі. Вже посаджено, практично, 80 % площ картоплі. Зі зменшенням підтоплення все стабілізується і буде висаджено згідно з тим, що ми планували.

– Як волинські аграрії надолужуватимуть згаяний час?

– Я думаю, що відбудеться незначна частина зміни структури посівних площ, оскільки терміни посівів окремих культур вже проходять. Ми плануємо, що буде збільшена частина посівів кукурудзи.

– Порівняйте, будь ласка, цьогорічну посівну з минулим роком?

– Минулого року були одні виклики, а сьогодні інші. Минулого року наші аграрії стикнулися з проблемами, що на час посівної значно зросла ціна на пальне, адже це основна затратна частина посівної. Якщо порівнювати з минулим роком, то нині спостерігається суттєве зниження ціни на пально-мастильні матеріали, зокрема, на сьогодні за нашою інформацією у нас в області ціна середня гуртова дизельного пального становить 32-35 гривень за літр, що в рази нижче, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте такожВолинь є лідеркою у посівній кампанії

Також спостерігається зниження ціни на мінеральні добрива. Сьогодні гуртові ціни становлять 18-20 тисяч гривень за тонну аміачної селітри, що у два рази менша, ніж була восени. Аграрії активно долучаються до закупівлі мінеральних добрив для проведення підживлення. Загалом проведено підживлення на площі понад 300 тисяч гектарів.

– Як працює логістика і як впливає коливання курсу валют на виробників?

– Коливання курсу валют, скоріш за все, впливає на готову продукцію в аграріїв. Щодо ресурсів, то на сьогодні ми маємо їх в достатній кількості. Логістика у нас налагоджена роками, ніяких змін не відбулося.

Відбулися зміни в експорті продукції, аграрії переорієнтувалися з наших південних портів на інші шляхи реалізації продукції. Я надіюсь, що далі вона працюватиме ще краще.

– В умовах воєнного стану чи отримують аграрії допомогу від держави та яку?

– Торік було Кабінетом Міністрів України прийнято ряд програм щодо грантової підтримки. Одна з них була на будівництво нових, або реконструкцію діючих переробних підприємств. Минулого року чотири підприємства з нашої області виграли дані гранти. Це дає змогу нам створити 100 нових робочих місць із залученням інвестицій і надалі експортувати з області не сировину, а готову продукцію з доданою вартістю.

Сума – вісім мільйонів на одне підприємство при умові створення 25 нових робочих місць.

– Заміновані сільськогосподарські поля. Такі є у Волинській області, адже наш край – прикордонний. Власникам особистих селянських господарств дозволено займатися сільгоспдіяльністю на територіях поблизу, скажімо, з Білоруссю чи ні?

– На сьогодні заборонено проведення будь-якої сільськогосподарської діяльності на території п'ятикілометрової зони від кордону з Республікою Білорусь. Наші аграрії завжди з розумінням ставляться до викликів часу і ми всіх вимог дотримаємось.

– Чи вистачає людей для роботи в полі та не тільки – як повпливала мобілізація?

 

Не зважаючи на всі складнощі, роботи у нас не зупиняються. Мобілізація триває, адже нашу державу має хтось захищати. Аграрії активно до цього долучаються, проте для забезпечення продовольчої безпеки в області, військовозобов’язані працівники агарного комплексу бронюються згідно із відповідними нормативними актами.

Читайте такожСкладне завдання, але ми впораємося, – директор «Ратнівського аграрія» про особливості посівної кампанії

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024