На Сарненщині відновлюють ліс після бурштинових старателів

12 Травня 2023, 14:08
Розорені ліси "чорними копачами" бурштину 469
Розорені ліси "чорними копачами" бурштину

«Чорні копачі» завдають непоправної шкоди лісам Рівненщини

У гонитві за наживою знищили майже п'ять тисяч гектарів насаджень, а на відновлення знадобиться не один десяток років. Лісники вже взялися за відновлення понівечених ділянок, йдеться в ТСН. 

Висаджують 15-сантиметрові сіянці, які мають вирости справжніми гігантами. 

«До 30 метрів через роки. Якщо правильно саджати, то мають піти у ріст  практично усі», – кажуть лісники. 

На цій ділянці в понад гектар ще кілька років тому були півстолітні дерева, але незаконний видобуток бурштину все понівечив. 

Те, що коїлося в ті роки на Рівненщині, охрестили бурштиновою лихоманкою. Тисячі людей як місцевих, так і різних куточків України та навіть з-за кордону з’їжджалися на клондайки незаконно видобувати сонячне каміння. Боролися за поділ територій, влаштовували перестрілки. 

Цілий оперативний штаб намагався протистояти копачам, скеровували навіть силовиків з інших областей, але ліс продовжували масово нищити.

«Загалом на Рівненщині пошкоджено незаконним видобутком бурштину близько 5 тисяч гектарів лісу», – каже директор поліського лісового фонду Олександр Кватирко

На ділянку, яку розорили за місяць, треба майже 6 тисяч сіянців. Поміж колишніх лунок пораються працівники лісгоспу, прийшли й місцеві. 

«Колись тут добували бурштин, а тепер же треба озеленити це все і ми засаджуємо саджанцями, ці всі котловани», — розповідає місцева мешканка. 

Цьогоріч у Сарненському лісовому господарстві засаджують 20 гектарів. Та пошкоджених ділянок вп’ятеро більше. 

«Таких ділянок у нас близько 100 гектарів, от на сьогоднішній день ми проводимо їхню інвентаризацію», – кажуть у лісовому господарстві.

«Від початку війни вперше цієї весни були 3 випадки, де вилучили в місцевих мотопомпи, в зв’язку з чим ми посилили рейдові бригади», – пояснює  Олександр Кватирко.

А ще в лісах встановили спеціальні фотопастки. Якщо ліс не пошкоджуватимуть, кажуть сарненські лісники, на засадження   сплюндрованих територій  їм знадобиться до 5 років. І ще понад півстоліття, щоб ці ділянки стали такими, як до приходу копачів.  

Читайте також: На Волині почали засівати розсадники майбутнього лісу

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024