Працевлаштування, безробітні та вакансії: підсумки роботи Волинського обласного центру зайнятості за 2023 рік

15 Травня 2023, 15:10
Працевлаштування, безробітні та вакансії: підсумки роботи Волинського обласного центру зайнятості за 2023 рік 1089
Працевлаштування, безробітні та вакансії: підсумки роботи Волинського обласного центру зайнятості за 2023 рік

Директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин поінформувала, що Волинська обласна служба зайнятості з початку повномасштабного вторгнення працювала в умовах суттєвого скорочення попиту роботодавців на працівників.

Через зниження економічної активності кількість вакансій минулого року становила 66 %, у порівнянні з 2021 роком. Про це йдеться на сайті ОЦЗ.

Проте, за словами керівниці обласної служби зайнятості, за сприяння служби нову роботу у 22-му році отримали понад 11 тисяч осіб, ще понад тисяча волинян брали участь у громадських роботах, професійне навчання пройшли майже 2 тисячі безробітних.

Читайте також: У Луцьку відкрили нову кав'ярню завдяки програмі «єРобота»

За п'ять місяців цього року послугами служби зайнятості в області охопили майже 11 тисяч волинян. Станом на 1 травня статус безробітного мають три тисячі осіб. Проте кількість актуальних вакансій на Волині збільшилася із 1 200 (станом на 1 березня 2022) до 1 600 (станом на 1 травня 2023-го). Найбільш затребувані на сьогодні – робітничі спеціальності в сфері торгівлі, переробній промисловості, сільському господарстві та транспортій галузі.

«Кількісно найбільше пропозицій праці у Луцькому та Володимир-Волинському районах. Водночас на Єдиному порталі вакансій, який об‘єднує в собі 5 найбільших інтернет-ресурсів, загалом налічується 150 тисяч пропозицій. З них  3500 на Волині. Його оновлення відбувається щодня», – наголосила Алла Куцин.

Не оминули увагою і роботу служби зайнятості з внутрішньо переміщеними особами. Від початку війни на обліку перебувало 3000 тисячі переселенців. Понад 850 з них уже мають нову роботу. Найбільше працевлаштували з Донецької, Харківської та Луганської областей.

Читайте також: Підприємців Волині ознайомили, як безкоштовно захистити свої права

Сфера зайнятості продовжує адаптовуватися до воєнного стану через активні програми. Цьогоріч почали діяти фінансові механізми підтримки роботодавців. Нині працедавці можуть скористатися чотирма видами компенсацій на збереження робочих місць чи створення нових. Також діють програми за працевлаштування переселенців.

«На сьогодні компенсацію заробітної плати у сумі 6700 отримали 369 підприємців, котрі взяли на роботу майже 800 працівників», – зазначила керівниця Волинського обласного центру зайнятості.

Про зміни у підході здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію  слухачі дізналися від очільниці служби. Сьогодні безробітні можуть отримати сертифікат на навчання і самі обрати будь-який навчальний заклад в країні, при наявності в освітян відповідних ліцензій. Актуальною для слухачів була інформація про порядок отримання ваучера на навчання. 

Доповідач поінформувала про те, як отримати мікрогрант для започаткування бізнесу та розвитку підприємництва, а також про можливість отримання фінансової допомоги для ветеранів.

«За цією програмою 149 мешканців Волині отримали позитивне рішення про  надання мікрогранту. З них – 10 переселенці. Роботодавці, відповідно до умов гранту, мають створити загалом в області 276 нових робочих місць. Як бачимо, держава переорієнтувалася із пасивного фінансування допомоги по безробіттю, обмеживши її термін виплати у 90 днів та максимальний розмір, що не більший за мінімальну заробітну плату, на стимулювання розвитку самозайнятості, збереження існуючих та створення нових робочих місць», – резюмувала Алла Куцин.

Читайте також: У Луцьку розповіли про відмінності грантів для ветеранів та «єРобота: Власна справа»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024