Україна експортувала товарів до ЄС на 28 мільярдів доларів

29 Травня 2023, 10:18
Експорт до ЄС 235
Експорт до ЄС

Україна торік ввезла до країн Європейського Союзу товарів майже на 28 мільярдів доларів, це на 4% більше, ніж до повномасштабної війни.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

«ЄС – ключовий для України торговий партнер. На європейський ринок припадає понад 63% нашого експорту. Минулого року ми ввезли до країн Європейського Союзу товарів майже на 28 мільярдів доларів, це на 4% більше, ніж до повномасштабної війни», – зазначив Денис Шмигаль.

За його словами, цього тижня Україна отримала від ЄС 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги. Це ресурси на пріоритетні бюджетні видатки, зокрема на зарплати та пенсії.

«Днями місія Міжнародного валютного фонду розпочала перегляд програми розширеного кредитування. Мета – синхронізувати її з економічними та фінансовими реаліями. Нагадаю, що програма розрахована на чотири роки, має обсяг 15,6 мільярда доларів, перший транш – 2,7 мільярда доларів – уже надійшов до держбюджету», – додав Шмигаль.

Нагадаємо, що Економічна рада 25 травня ще на один рік пролонгувала дію «економічного безвізу». Це означає, що українські підприємці та далі будуть експортувати свої товари до ЄС без мит, квот і тарифів.

«Так закладаємо міцний фундамент нашої єдності», – підкреслив глава уряду.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024