У Луцьку підсумували проєкт з підтримки релокованого бізнесу

02 Червня 2023, 15:15
У Луцьку підбили підсумки проєкту з підтримки релокованого бізнесу 855
У Луцьку підбили підсумки проєкту з підтримки релокованого бізнесу

У Луцьку відбувся круглий стіл «Знайомство з бізнес-спільнотою області та проєктами регіонального розвитку».

Організаторами були Волинська і Запорізька торгово-промислові палати. Участь взяли представники бізнесу, влади, комунальних установ. На заході побувала і журналістка Бізнес.Району.

Зустріч є фінальною подією спільного проєкту регіональних палат «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів», що реалізується за підтримки ЄС та ПРООН. 

Мета ініціативи – інформаційна, експертна підтримка бізнесу, який релокувався до більш безпечних регіонів України, працює у місцях, близьких до зони активних бойових дій, перекваліфікував напрями своєї діяльності або тільки шукає можливості для адаптації підприємства для роботи у нових умовах. 

Загалом за два місяці провели 25 безкоштовних консультаційних онлайн-заходів у форматі вебінарів, практикумів, майстер-класів, а також круглого столу для спільного вирішення бізнес-завдань учасників та учасниць.

«Понад тисячу працівників бізнесу взяли участь за два місяці. Впевнений, що такий насичений графік роботи був дуже корисним для підприємців. Думаю, ми надали цінну інформацію в умовах війни», - коментує віцепрезидент Запорізької торгово-промислової палати Андрій Кутс.

Юрисконсультка Волинської торгово-промислової палати Інна Войло розповідає, що з початком війни прийшли нові виклики, з лютого почали надавати ряд експертної допомоги як місцевим людям, так і релокованому бізнесу.

«Палата – це ціла система, головне було – налагодити зв'язок із бізнесом і допомогти йому в цих складних умовах. Надаємо дуже великий спектр послуг щодо експортної діяльності, а також розпочали консультування бізнесів, зокрема щодо адаптації тих, що переїхали», – розповідає жінка.

Інна Войло додає, що в майбутньому компанія планує залишити свою філію на Волині, навіть якщо хоче повернутися у свою область. 

Ганна Карамишева-Борисенко, переселенка з Харкова, що облаштувала у Луцьку власну медіашколу, ділиться:

«Мої послуги – це новинка для Луцька, тому їх важко просувати. Потихеньку, маленькими кроками моя медіашкола рухається до якоїсь більшої мети. Ми вже знімаємо свої перші передачі та працюємо з дітками, хоч їх поки що не багато. Є проблеми з приміщенням, де я поки працюю, але рухаємося в своєму напрямку і показуємо те, що ми можемо»

Заступник директора Волинського ОЦЗ Тарас Семенюк нагадав про можливості для бізнесу.

«У багатьох є стереотип, що служба зайнятості займається лише працевлаштуванням та безробітними, однак сьогодні ми намагаємося переформатувати свою роботу ще й у напрямку підтримки бізнесу. Є багато програм та фінансових ресурсів, про які ми намагаємося донести людям, зокрема завдяки таким заходам, як сьогодні», – ділиться Тарас Семенюк.

Також він розповів про можливість компенсаційних механізмів підтримки роботодавців, проєкт «єРобота» та гранти для ветеранів.

Нагадаємо, представники Волинського обласного центру зайнятості 5 квітня роз'яснювали та навчали писати заявку на грант від держави «єРобота».

А також у Луцьку розповіли про відмінності грантів для ветеранів та «єРобота: Власна справа».

На заході також назвали, чому Волинь приваблива для релокованого бізнесу, а саме:

  • близькість до кордону
  • хороше транспортне сполучення
  • наявність митних переходів
  • відносно спокійний регіон
  • наявність готових виробничих приміщень
  • підтримка уряду і місцевої влади
  • креативні підходи до релокації
  • наявність регіонального плану «Цілі сталого розвитку Волині 2023»

На Волинь релокувалося понад 45 підприємств.

«Передусім бізнес потребує зрозумілого для нього способу комунікації з місцевою владою», – наголошує Андрій Ткачук, представник Волинської ОДА.

Чиновник назвав кілька успішних кейсів релокації. Зокрема:

У Луцьк переїхала ортодонтична лабораторія з Харкова «Маяк». Вона виробляє форми для лікування патологій зубів у дітей та дорослих.

Також у Турійську запрацювало швейне виробництво «Варно» із Краматорська. Фірма займається пошиттям чоловічих сорочок і співпрацює із відомим брендом «Воронін».

Унікальним є те, що у Луцьку змогли відродити виробництво під ТМ «Чумак» томатної пасти у склі та «Херсонського соусу».

«Також ми працюємо над залученням інвестицій у післявоєнний час. Уже є ряд проєктів, зокрема технопарк «Ковель», завдання якого – розширення логістичних можливостей щодо експорту в Польщу та інші країни ЄС», – ділиться Андрій Ткачук.

Додає, що уже зараз чудовим досягненням інвестицій є те, що компанія Nestle інвестує у новий завод на Волині 40 мільйонів доларів.

Довідково. Проєкт «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів» впроваджується за сприяння ПРООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024