Міноборони вперше за час війни провело відкриті закупівлі їжі для ЗСУ: частину тендерів виграли старі постачальники

07 Червня 2023, 14:08
Закупівля для ЗСУ 944
Закупівля для ЗСУ

Міноборони 6 червня провело 22 аукціонів для забезпечення харчуванням Сил Оборони. 

Про це йдеться на сайті Центру протидії корупції.

Це перші відкриті закупівлі Міноборони після скандалу із «яйцями по 17 гривень» та початку дії закону про відкриття результатів незбройних закупівель. Закон розробили антикорупційний комітет за участі Центру протидії корупції (ЦПК) та Мінекономіки. 

Як і прогнозував ЦПК, жоден відомий рітейлер не взяв участі в аукціоні. Адже прозорі правила поставки, які просили забезпечити рітейлери під час зустрічей із Міноборони, не були забезпечені. Зокрема не скасований «каталог на 409 позицій», який у НАБУ називали основою для корупційної схеми. Також Міноборони відмовилось змінити необґрунтовані вимоги до логістики. Зокрема в МО не вказали, скільки саме та яких харчів з каталогу необхідно поставити, коли та куди постачальник має здійснювати поставку. Без цього рітейлери не можуть планувати свою діяльність. 

Як результат – на одному з тендерів перемогла ТОВ «Гарна страва», яку журналісти Bihus.info вже фіксували за продажем харчів для ЗСУ за завищеними цінами. 

У восьми з 22 тендерів перемогла ТОВ «АТОМСЕРВІС», у трьох – ТОВ «РКГ». Обидві компанії ймовірно працювали з Міноборони з початку повномасштабного вторгнення. Так, у профайлах компаній на Opendatabot наявна інформація про мільйонні тендери за 2022 рік невідомому замовнику, назва якого скоріше за все схована через засекреченість всіх закупівель МО у минулому. 

Під час перебігу суттєвої частини торгів учасники взагалі не знижували заявлену раніше ціну, що може свідчити про існування домовленостей між учасниками. 

Фінальне рішення щодо результатів тендеру ще має прийняти колегіальний орган Міноборони.

Проте вже зараз з процесу проведення торгів можна зробити такі висновки:

  • Міністр оборони Резніков неспроможний  провести прозорі закупівлі на конкурентних умовах. Тому ця функція має бути повністю передана окремій закупівельній агенції.  за прикладом реформи медичних закупівель. 
  • «Каталог на 409 позицій», що є основою корупційної схеми закупівлі харчів для ЗСУ, має бути скасований, а вимоги до логістики – стати зрозумілими для учасників ринку. 

Загальна вартість тендерів склала 17,5 мільярдів гривень.

Переможцями у 22 тендерах визначили дев'ять компаній. Це: 

ТОВ «АТОМСЕРВІС» перемогло у 8 тендерах на 7 млрд грн для постачання продуктів у: 

ФОП КУКУЗА ЮЛІЯ ЮРІЇВНА перемогла у трьох тендерах на 2,9 мільярда гривень для постачання у:

ТОВ «РГК» перемогло у трьох тендерах на 2,8 мільярда гривень для постачання у:

ТОВ «ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ» перемогло у двох тендерах на 1,5 мільярда гривень для постачання в:

ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ МАРІНТАЛЬ ГРУП» перемогло у двох тендерах на 1,5 мільярда гривень для постачання в:

Інші постачальники: 

Ціна останнього тендеру найпевніше буде визнана переможцем помилковою, адже це аномальне зниження вартості тендеру – з понад 900 мільйонів гривень до 10 мільйонів гривень.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024