Україна продовжує інтегруватися в єдиний ринок ЄС

08 Червня 2023, 15:12
Україна продовжує інтегруватися в єдиний ринок ЄС 394
Україна продовжує інтегруватися в єдиний ринок ЄС

Україна та ЄС 6 червня підписали угоду про приєднання України до Програми Європейського Союзу «Механізм сполучення Європи» – «Connecting Europe Facility (CEF)».

Ця угода – можливість для українських компаній спільно з партнерами в ЄС отримати фінансування проєктів у транспортній, енергетичній та цифровій сферах. Про це інформує Міністерство цифрової трансформації України.

Загальний бюджет Програми для країн-учасників до 2027 року – 21 мільярд євро (з них на цифрові проєкти – 2 мільярди євро). Умови фінансування передбачають, що до 50% покриває Програма, а решту – заявник.

Зазначають, що підписання цієї угоди – вагомий крок на шляху інтеграції України до Євросоюзу: відтепер українці зможуть долучатися до проєктів з розвитку безпечної інфраструктури, зокрема гігабітних мереж та 5G. А саме високопродуктивна телеком-інфраструктура – це важлива перевага України над ворогом та ключова умова для відкриття в Україні офісів міжнародних технологічних гігантів. Подати заявку за Програмою можуть проєкти, які становлять спільний інтерес, зокрема, для розвитку магістральних мереж, що з’єднують ЄС із третіми країнами.

Конкурси з розвитку магістральних мереж були відкриті для України до підписання угоди, про що Мінцифри інформувала раніше.

Навесні кілька українських компаній розпочали співпрацю з країнами ЄС для подання спільних заявок у межах конкурсу щодо розвитку Магістрального підключення для цифрових глобальних шлюзів. Результати відбору заявок будуть оголошені в липні.

,

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024