«Зелена живиця»: як вирощують овочі в тепличному господарстві для вимушених переселенців в Ужгорожі

08 Червня 2023, 18:00
«Зелена живиця» 578
«Зелена живиця»

В Ужгороді з початку повномасштабного вторгнення було організовано чимало менших і більших прихистків (так званих шелтерів), де вимушені переселенці могли зупинитися на деякий час. 

Одним із таких є шелтер громадської організації «Я допоможу» на вулиці Болгарській, в якому нині проживає 110 осіб, включно з 32-ма дітьми, а також коти, собаки, пацюк і папуга (це був чи не єдиний шелтер, куди радо приймало з домашніми тваринами). У цьому просторі, окрім житлових кімнат, є дві великі кухні з усім необхідним обладнанням, дитяча ігрова кімната, освітній простір, невеликий басейн надворі й навіть власне тепличне господарство. То що ж вирощують вимушені переселенці на своїх грядках. Про це пише «Про Захід».

Керівниця проєктів ГО «Я допоможу» Тетяна Адамчук, посміхаючись, розповідає, що живиця – це смола з хвойного дерева, до городини вона ніякого стосунку немає, однак тепличне мінігосподарство вирішили назвати саме так, бо вирощують там «живу» зелень.

Серед поселенців шелтеру знайшлася агрономка з Херсона Христина Самарчук. Вона керувала всіма тепличними роботами, казала, що і як висаджувати, скільки поливати, чим підживлювати, що й коли збирати (з розсадою переселенцям допомогло фермерське господарство «Mercy Farm»). Так на грядках у переселенців зазеленіли петрушка, кріп, базилік, шпинат, огірки, редис; ще трошки – і зачервоніють помідори, виростуть кабачки й баклажани. Перший невеликий урожай полуниці теж у розпалі, тож діти з шелтеру мають можливість ласувати смачними вітамінами безкоштовно. До слова, Христина Самарчук змушена була на ці дні залишити тепличне господарство: почувши про підрив дамби Каховського водосховища, вона терміново поїхала до свого міста, з якого під час окупації виїздила під обстрілами.

Наразі на мінігосподарстві щодня працюють п’ятеро мешканців шелтеру, котрі доглядають за городиною. Однак і це є позитивним результатом проєкту, адже свого часу робота на грядках багатьох розрадила, до того ж мешканці прихистку постійно мають на столі свіжі овочі й зелень. Дещо навіть залишається, тож ГО «Я допоможу» вирішила поділитися врожаєм із тими, хто того потребує. Обрали поранених бійців, котрі проходять лікування в медзакладах Ужгорода. Тож цілий ящик овочів та зелені привезли «Руху підтримки закарпатських військових», аби волонтери могли приготувати з них щось смачненьке і вітамінне для поранених.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024