Цьогорічні погодні умови не дозволили волинським аграріям розпочати весняно-польові роботи вчасно

28 Березня 2018, 10:26
1231

Про підготовку сільськогосподарських підприємств області до проведення весняно-польових робіт говорили, 26 березня, під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Олександра Савченка.

Про це повідомляють у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрія Горбенка, цьогорічні погодні умови не дозволили аграріям провести весняно-польові роботи за календарним графіком попередніх років. Адже в першій половині березня завдяки теплій погоді відбулося відновлення вегетації та повільні ростові процеси озимих культур та багаторічних трав. Тому  розпочали підживлення озимих культур на площі 40 тис. га, або 20 %, в тому числі половину ріпаку. Однак, після зниження температури в другій половині березня та утворення снігового покриву озимі припинили вегетацію і роботи призупинено. На сьогодні вони поступово відновлюються.

Слід зазначити, що площа озимих під урожай цього року становить 215 тис. га, що на 5 % більше, ніж попереднього року, з них 172 тис. га зернові і 40 тис. га ріпаку. Посів ярих культур прогнозується на площі 303 тис. га, з них ярих зернових на площі 108 тис. га, цукрових буряків 15 тис. га, сої 38 тис. га, соняшника 17 тис. га. Враховуючи невелику кількість снігового покриву та поступове підвищення температури, відповідно до прогнозу, до кінця тижня, початку наступного, сподіваюся погодні умови дозволять проводити весь комплекс весняно-польових робіт одночасно, – наголосив Юрій Мефодійович.

Натомість керівника найвищої виконавчої гілки влади в області більше цікавили конкретні дії, які вживають працівники департаменту агропромислового розвитку, аби запобігти порушень та захоплень земель.

– На Волині рейдерські захоплення як такі відсутні завдяки тому, що працює робоча група обласної державної адміністрації. Підключилася і активно співпрацює громадська організація «Спас», яка має штат та організовує відповідні заходи із захисту майнових прав на землю. Випадки в минулому році були, але нам вдавалося ситуацію врегульовувати шляхом порозумінь, – відповів Юрій Горбенко.

Окрім того, головний аграрій краю повідомив, що в області є 8 насіннєвих господарств. Тож проблем із забезпечення насінням як таких немає. Натомість для сприяння проведення комплексу польових робіт в особистих селянських господарствах краю між департаментом та ТзОВ «ВОГ Трейд» досягнуто домовленості щодо відпуску дизельного пального за оптовими цінами. Зокрема мінімальна відпускна партія зменшена із 1000 літрів до 200 за ціною станом на сьогодні 22,5 грн/л.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024