На Волині створять чотири сільськогосподарські кооперативи

04 Квітня 2018, 12:56
На Волині створять чотири сільськогосподарські кооперативи 2521
На Волині створять чотири сільськогосподарські кооперативи

З грудня 2017 року в рамках програми східного партнерства Україна-Білорусь в області працює проект «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації».

Про це розповіла координатор проекту в області Наталія Козак під час апаратної наради в департаменті агропромислового розвитку сьогодні, 3 квітня.

Відтак, аплікантом даного проекту є громадська організація «Волинська обласна аграрна дорадча служба», партнерами – департамент агропромислового розвитку Волинської ОДА та місцевий фонд «Центр сільського розвитку і підприємництва Столінського району» (Республіка Білорусь).

В рамках проекту заплановано створити 3 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК): ягідний або садівничий, овочевий та картопляний.

Наразі завершено перший етап реалізації проекту щодо підготовчих робіт. Зокрема, працівники проекту організовували робочі зустрічі на базі сільських та селищних рад, об’єднаних територіальних громад, райдержадміністрації. Під час таких заходів, спілкувалися з селянами, власниками особистих селянських господарств, фермерами та потенційними членами кооперативів.

Загалом, проведено 16 зустрічей в селах, 4 – в ОТГ та 15 семінарів в усіх районах області (окрім Шацького). Загалом, участь у семінарах взяли 439 осіб.

Паралельно збирали інформацію щодо виробників, які займаються вирощуванням картоплі, овочів, фруктів, ягід та виробництвом молока на території Волинської та Брестської областей. В рамках проекту буде сформовано транскордонну базу сільгоспвиробників.

Також, виконавцями проекту розроблено тематичну брошуру «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: питання і відповіді», яка орієнтована на тих, хто шукає шлях до кооперування.

В результаті проведеної роботи, попередньо відібрано 4 групи по створенню кооперативів:

  • з вирощування фундуку та ревеню «Фундук Волині»;
  • з вирощування картоплі (на території Рожищенського, Луцького та Локачинського районів);
  • садівничий із загальною площею 100 га (Горохівський район);
  • ягідний, який планують створити на базі уже існуючого господарства, з перспективою подальшого молочного напряму продуктивності (с.Поліське Старовижівського району).

Вислухавши дану інформацію, директор департаменту АПР Юрій Горбенко дав доручення створити консультаційно-дорадницьку групу з питань створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів. До складу групи увійдуть фахівці відділу економічного аналізу та розвитку інфраструктури АПК.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024