Польські партнери передадуть волинянам понад 70 тисяч саджанців найкращих сортів малини

05 Квітня 2018, 10:46
Польські партнери передадуть волинянам понад 70 000 саджанців найкращих сортів малини 1573
Польські партнери передадуть волинянам понад 70 000 саджанців найкращих сортів малини

На Волині в рамках україно-польської співпраці створять 10 плантацій еко-малини.

Польська сторона, яка є головним ініціатором проекту і стратегічним донором запланованої діяльності, зацікавлена в довготерміновій співпраці з майбутнім Кооперативом.

Польські партнери передадуть українцям понад 70 000 саджанців найкращих сортів малини, екологічні засоби охорони рослин і технічне обладнання, а також нададуть комплексну експертну підтримку для створення плантацій.

До кінця року будуть паралельно опрацьовуватися стратегічні документи, необхідні для створення Західноукраїнського садівничо-городницького кооперативу, до якого додатково будуть запрошені Об’єднані територіальні громади, українські експерти та аграрні школи із Волинської області.

Залучення освітніх закладів до співпраці - це додаткова ініціатива Генерального Консульства РП у Луцьку.

Про конкретну діяльність в найближчому часі розмовляли організатори проекту в березні під час  зустрічі в Луцьку. 

Віце-консул РП у Луцьку Марек Запур зазначив:

«Минулорічна діяльність показала нам, що головне - це передача українським фермерам необхідних теоретичних знань та польського досвіду в сфері садівництва та городництва. За десятки років діяльності Польща випрацювала одні з найкращих і найбільш ефективних стандартів вирощування овочів та фруктів. Це особливо варто використати тепер, оскільки в рамках проекту на Волині буде створено екологічні плантації малини. Ми сконцентруємо зусилля на створенні плантації (10 га) на території однієї громади, оскільки працювати відразу з декількома ОТГ і створювати кілька плантацій по 1 га є економічно недоцільно. Звісно, участь у інших заходах проекту можуть брати представники усіх ОТГ. Орієнтуючись на перспективу, ми запропонували організаторам проекту запросити до співпраці освітні заклади на Волині. Участь в проекті буде, без сумніву, цінною практикою для майбутніх молодих фермерів»

В свою чергу, Ельвіра Яцута, представниця партнерської організації «Фонду місцевого розвитку» із Луцька підкреслила, що, як і в минулому році, в рамках проекту передбачено надати підтримку для переміщених осіб, ветеранів АТО та залучення до співпраці об’єднаних територіальних громад, тобто нових структур українського місцевого самоврядування.

Натомість Кшиштоф Каліта, голова Товариства Інтеграція Європа - Схід, додав:

«Як організатори наше Товариство та українські партнери запропонували, аби фіналом розпочатої діяльності було створення садівничо-городницького кластору, тобто сучасного кооперативу, який би збирав навколо себе учасників проекту, експертів та покупців фруктів та овочів. Для нас важливо, щоб після створення плантації українські виробники знали, як далі кооперувати на ринку, як вітчизняному, так і закордонному. Саме тому ми вже сьогодні запросили до проекту найкращих польських експертів та досвідчені фірми, які висловили готовність підписати контракти на купівлю малини в подальших роках. Це дозволяє як ситуація на ринку, так і те, що плантації будуть працювати за польськими стандартами. Варто додати, що ми вже почали перемовини з інвесторами, які планують за власні кошти збудувати систему великих холодильників для фруктів й овочів на Західній Україні. Такої інфраструктури бракує, а малини та інші фрукти, які вимагають охолодження, готують до продажу використовуючи невеликі мобільні холодильники»

Станом на сьогодні, вже 14 громад, які також зацікавлені міжнародною співпрацею з Польщею, виявили бажання взяти участь в проекті.

Співпраця із органами місцевого самоврядування буде корисною під час процесу рекрутування учасників, яке буде оголошено ще в квітні.

Яка діяльність в рамках проекту запланована до кінця 2018 року?

  • створення на Волині 10 плантацій еко-малини у вибраних місцях за підтримки польських експертів і з використанням польських стандартів вирощування
  • передача понад 70 000 шт. саджанців польських сортів малини високої якості, екологічних засобів охорони рослин і технічного обладнання
  • підтримка у формі тренінгів та послуг дорадників 30 підприємців та сільських господарств в Україні
  • організування освітніх візитів до Польщі – до Свентокшиського та Люблінського воєводств, в тому числі зустрічей з експертами з Осередку аграрного дорадництва (травень-червень 2018 р.)
  • підписання довгострокових контрактів з польськими заводами з переробки фруктів і постачальниками саджанців.

В листопаді учасники проекту візьмуть участь в ІІІ Виставці Євро-Агро, яку організовують Targi Kielce SA та Гал-ЕКСПО ПрАТ у Львові. Промоція польсько-української співпраці запланована на спільному стенді на Виставці.

Фіналом діяльності буде створення Західноукраїнського садівничо-городницького кооперативу, який об’єднуватиме місцевих виробників фруктів та овочів на Волині.

Довідково:

Товариство Інтеграція Європа – Схід із Кельце та Волинська обласна громадська організація «Фонд місцевого розвитку» із Луцька розпочали реалізацію проекту «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив». Проект отримав фінансову підтримку від Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках програми польської допомоги в галузі розвитку. Ця ініціатива є результатом діяльності партнерів із Кельце та Луцька за підтримки Генерального Консульства РП у Луцьку.

Метою проекту є розвиток підприємництва серед сільського населення Волині у сфері садівництва та городництва за допомогою створення першого Садівничо-городницького кооперативу в Західній Україні за сучасними польськими стандартами якості виробництва й управління.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024