Дрібні фермери б’ють на сполох – невдовзі їх продукція опиниться поза законом

05 Квітня 2018, 15:57
Дрібні фермери б’ють на сполох – невдовзі їх продукція опиниться поза законом 1202
Дрібні фермери б’ють на сполох – невдовзі їх продукція опиниться поза законом

Найближчим часом в Україні можуть заборонити продавати домашнє м’ясо – комітет Верховної Ради підтримав відповідний законопроект. Відтак, очікуватиметься дефіцит м’ясних продуктів та їх здорожчання, пише “Агро-Центр”.

Дрібні фермери та селяни б’ють на сполох – невдовзі їх продукція опиниться поза законом. Згідно з законопроектом, забій тварин повинен відбуватися на бійнях, проте чітких норм, яким чином вони повинні функціонувати, поки немає. У результаті, цю нішу займуть великі корпорації та імпортні товари. Собівартість продукції теж збільшиться, адже відтепер фермеру забивати тварин на подвір’ї буде заборонено. На офіційному сайті Ради йдеться:

«Таким, що в цілому не суперечить праву Європейського Союзу було визнано проект Закону №7489, який встановлює вимоги до простежуваності харчових продуктів, підвищення відповідальності операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності, упорядкування подвірного забою тварин з метою попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин та проведення відбору зразків для цілей державного контролю»

Є висока ймовірність, що завдяки лобі великих компаній все ж таки цей законопроект приймуть і натуральна продукція з прилавків зникне. Натомість, на її місці буде “нашпиговане” антибіотиками м’ясо. По молоку українці залежать на 50-70% від домашнього виробництва, а по м’ясу ситуація інша.

М’ясо ми зможемо імпортувати з інших країн: яловичину з Аргентини, свинину – з Польщі. Проблема може виникнути з салом – воно може стати дефіцитом, адже більшу його частину виробляють в домашніх господарствах або на фермах.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024