На Волині Любешівське водне господарство закріплять за Маневицьким

15 Квітня 2018, 20:33
1867

У Міністерстві екології та природних ресурсів разом із Державним агенством водних ресурсів пояснили реорганізацію Любешівського управління водного господарства.

Про це сказано на сайті Любешівської районної ради.

У рамках імплементації Водної рамкової директиви ЄЄ Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом». Цим Законом в Україні запроваджується система інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом, яка передбачає, що головною одиницею управління є район річкового басейну в цілому, а не його частина у межах окремої адміністративно-територіальної одиниці. Таким чином, здійснюється поступовий перехід від адміністративно-територіальної моделі управління водними ресурсами до інтегрованого управління за басейновим принципом.

Так, наказом Держводагентства від 13 лютого 2018 року № 60 прийнято рішення про реорганізацію Любешівського управління водного господарства шляхом приєднання до Маневицького управління водного господарства.

Діяльність Любешівського та Маневицького управлінь водного господарства охоплює два основних напрями: обслуговування осушувальних систем та фінансово-господарська діяльність, за показниками яких Маневицьке УВГ значно переважає Любешівське УВГ.

За напрямом «експлуатація осушувальних систем» зона діяльності Маневицького УВГ охоплює найбільшу в регіоні площу осушуваних земель (44 тис. га), що на 79% більше, ніж в зоні діяльності Любешівського УВГ. Крім того, в зоні діяльності Маневицького УВГ порівняно із Любешівським УВГ розміщено на 37 % більше гідротехнічних споруд, на 64 % більша протяжність відкритих каналів та понад у 3 рази більша протяжність відрегульованих водоприймачів, що є показовим для управління водними ресурсами в зоні осушення.

За напрямом «фінансово-господарська діяльність» у Маневицького УВГ стабільна позитивна динаміка збільшення власних надходжень до спеціального фонду від надання платних послуг (у 2017 році на 27 % більше порівняно із 2016 роком). На противагу цьому динаміка Любешівського УВГ є від’ємною і свідчить про спад за цим показником на понад 30 % щорічно.

Окрім цього, у співвідношенні обсягів фінансування з державного бюджету та власних надходжень на 1 гривню фінансування з державного бюджету припадає 0,04 гривень власних надходжень Любешівського УВГ, що у понад 2 рази менше порівняно із Маневицьким УВГ.

Оскільки, за твердженням Держводагентства, Любешівське УВГ фінансово не спроможне стабільно забезпечувати утримання та експлуатацію наявного майна для управління водними ресурсами в зоні осушення, приєднання його до ефективнішого Маневицького УВГ дозволить об’єднати кадрові та фінансові ресурси управлінь.

Стосовно засторог щодо масового звільнення працівників Любешівського УВГ, то огляд питання Держводагентством свідчить, що вони безпідставні.

«Твердження про порушення вимог трудового законодавства та можливе виникнення соціально-економічної напруги у зв’язку із вивільненням усіх працівників Любешівського УВГ внаслідок реорганізації не відповідає дійсності, оскільки метою реорганізації є оптимізація організаційної структури управлінь водного господарства, а не звільнення працівників. Відповідно до пунктів 7.2, 7.3, 7.4 наказу Держводагентства від 13.02.2018 № 60 комісія з реорганізації зобов’язана забезпечити працівникам соціально-правові гарантії та вжити всіх необхідних заходів, передбачених законодавством при зміні умов праці та вивільненні у зв’язку з реорганізацією», – зазначають у держагенстві водних ресурсів.

Таким чином, Держводагентство вважає рішення про реорганізацію Любешівського УВГ шляхом приєднання до Маневицького УВГ обґрунтованим різноплановими показниками діяльності зазначених управлінь, за якими останнє займає провідне місце. У результаті реорганізації змінюється тільки принцип управління, при якому потужності та площі обслуговування у регіоні не зменшуються, що не призведе до масового звільнення робітників Любешівського УВГ.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024