4G у Луцьку: з якими проблемами зіштовхнулися користувачі

16 Квітня 2018, 09:09
4G у Луцьку: з якими проблемами зіштовхнулися користувачі 4194
4G у Луцьку: з якими проблемами зіштовхнулися користувачі

Попри високу швидкість інтернет-з’єднання, про яку ще декілька років тому могли тільки мріяти лучани, нова технологія 4G має декілька суттєвих недоліків, через які всі її переваги виглядають не так яскраво, як це показують мобільні оператори. 

Про це пише видання «Волинські новини»

30 березня українські оператори Vodafone і lifecell запустили технологію 4G – нові частоти, що дозволяють суттєво (до 15 разів) збільшити швидкість передачі даних через мобільний інтернет, у порівнянні з 3G.

Соцмережі тут же відреагували на це – лучани масово почали публікувати «ура-пости», демонструючи показники заміру швидкості інтернету та довгоочікувану піктограму «LTE» на смартфоні. 

Тролінг чи ні, але потестувати нову технологію (а покриття нових частот поки є тільки в центрі Луцька) lifecell запросив лучан саме в сквер «Зоряний», який облаштував для міста «Київстар». Тут же наступного дня влаштували промо – рекламували послугу, міняли старі сім-карти користувачів, які не підтримують нову частоту тощо.

Проте, попри очевидний позитив від впровадження технології, за кадром «ура-постів» тих, хто давно чекав на 4G у Луцьку, залишилось чимало нюансів, через які нова технологія ще довгий час не буде такою масовою, як 3G.

Що не так з луцьким 4G

Покриття. Історія така ж, як і з запуском 3G – нова частота «ловить» тільки в центральній частині міста. Зокрема, якщо говорити про lifecell, то йдеться про вулиці Лесі Українки, Сенаторки Левчанівської, частину майдану «Братський міст», Театральний майдан. Зрозуміло, що з часом покриття розширять, проте в нинішньому форматі «сидіти» на 4G не виправдано, адже мережа залежно від сили сигналу сама переходить на 3G, то повертається назад. А все це – суттєві витрати заряду акумулятора. І це ледь не найголовніший аргумент «проти» 4G.

Прожерливість. Найбільший недолік більшості сучасних смартфонів – зменшений на догоду тонкому корпусу об’єм акумулятора, якого для потужного «заліза» деколи не вистачає і на день. Епоха Нокії 3310, яку можна було заряджати ледь не раз на 5 днів, пройшла і ми вже, наче, з цим змирились. Проте користувачів 4G чекає новий стрес – під час роботи в новій частості радіомодуль споживає на 20% більше заряду, ніж 3G.

Енергоспоживання напряму залежить від сили сигналу – якщо його рівень падає, то радіомодуль починає споживати в десятки разів більше енергії. Враховуючи, що повністю покрити хоча б Луцьк оператори поки не можуть, цей удар по довготривалості життя вашого смартфону ви відчуєте відразу. Це при тому, що в Vodafone і «Київстар» є проблеми навіть з 3G покриттям в межах міста, не кажучи вже про 4G, яке поки тільки тестують.
А ще дзвінки. На час розмови мережа автоматично «опускає» вас на мережу молодшого покоління - на 3G, після чого «повертає» на 4G. Все це, як ви зрозуміли, тягне за собою додаткову витрату електроенергії.

Читайте також: У одному із волинських міст Київстар запустив 4g

It’s all about the speed 

«Гаразд, це нюанси. Але ж швидкість в рази збільшилась!» - апелюватиме уважний читач і буде правий. На вулиці Лесі Українки далеко не новий iPhone 6S видає близько 80 мегабіт швидкості завантаження і до 20 на «віддачу». Це дозволяє завантажити пісню за декілька секунд, Youtube-ролик в максимальній якості відтворюється без жодної затримки. Все буквально «літає», і це не можна ігнорувати – це і є те, для чого оператори впроваджують 4G. Але повернемося до практичної сторони питання.

Революцією в ері мобільного зв’язку для українців стало впровадження 3G, який «запізнився» років так на 8. В порівнянні з GPRS, реальна швидкість зросла з умовного 0,1 мегабіта до 10 – 15, а то й до 20-25, як в lifecell. Тоді це здавалось чимось нереальним, але нові стандарти швидкості користувачі з часом почали приймати як належне, поступово переставши звертати увагу на наклейки “Free Wi-Fi” на дверях закладів.

З 4G ситуація дещо інша – реальна швидкість, звичайно ж, зросла. Але не в сотні разів, як у випадку з GPRS і 3G, а в декілька, залежно від оператора. Lifecell, приміром, який свого часу віддав найбільшу суму за найкращі частоти під 3G, є лідером в Україні по якості покриття. Немає нарікань і на швидкість – на тому ж місці, де ми тестували 4G, який «видав» до 80 мегабіт, 3G показав близько 20.
Фактичний приріст швидкості в конкретному місці і конкретний час – 4 рази.

Чи помітно це для користувача? Не дуже. Адже в цьому випадку все впирається не стільки в швидкість завантаження, а в ping (час відклику до сервера) та «залізо» смартфона, яке повинно «завантажити» і відобразити сайт чи дані в додатку. Простіше кажучи, сторінка може бути завантажена, але досі не відображена на екрані, бо її обробляє браузер або додаток. Те саме стосується і онлайн ігор – якщо ping зростає, то вас не врятують ні 20, ні 60 додаткових мегабіт, ви все одно відчуватимете «лаги».

А от що ви помітите відразу, не сумнівайтесь, так це ціну нової швидкості – час «життя» смартфону без підзарядки зменшиться, і то дуже суттєво.

Не швидкістю єдиною

Але 4G – це не лише швидкість. Будь-яка нова технологія – це безперечний плюс та прогрес в навколишніх сферах. Окрім збільшеної швидкості інтернету, стандарт LTE приніс чимало позитивних змін, які поки не помітні пересічному користувачу, але вкрай важливі для сфери в цілому.

Приміром, 4G передбачає покращену архітектуру мережі – тут менше компонентів системи, ніж в 3G, що позитивним чином впливає на затримки мережі та має їх зменшити.

Ті, хто відвідував багатотисячні концерти, напевне, стикались з проблемами доступу до інтернету. Коли хочеш опублікувати сторіс чи провести пряму трансляцію виступу улюбленого виконавця у Фейсбуці, а натомість мережа висне. Так ось, 4G передбачає розширення каналу, тому в місцях масового скупчення користувачів має виникати менше проблем з доступом.

Поява нової технології є позитивною тенденцією і для ринку. Зокрема, можна очікувати на збільшення продажів терміналів та пристроїв, які підтримують нову частоту.

Дякую, я зачекаю

4G – безперечний, хоч і спізнілий, плюс як для Луцька, так і для України загалом. Сервіси поступово привчають користувачів до «важкого» контенту, і це важко не помітити. Вже сьогодні шукати, завантажувати і копіювати на телефон чи плеєр музику виглядає минулим сторіччям. Адже можна оформити підписку на Apple Music чи Google Music і миттєво отримати доступ до мільйонів треків. Блокування VK в Україні тільки підсилило цей процес.

Те ж стосується фільмів і відео – в епоху Youtube, Netflix, Amazon Video, Megogo та десятків інших стрімінгових сервісів навіть такі рідні українцям піратські торрент-трекери все частіше видаються незручними та застарілими. І річ не в тому, що всі стали дуже совісними і нарешті вирішили платити за контент – просто у смартфон так просто це все тепер не закинеш.

Що стосується користування 4G, то дякую, але я зачекаю поки покриття стане ширшим, і накриє повністю хоча б Луцьк. А поки платити за додаткові 20-40 мегабіт швидкості хвилинами роботи смартфону без підзарядки виглядає сумнівною перспективою.

Іван Савич

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024