Волинські аграрії вимушені працювати у цілодобовому режимі

16 Квітня 2018, 11:49
Волинські аграрії вимушені працювати у цілодобовому режимі 1807
Волинські аграрії вимушені працювати у цілодобовому режимі

Пізній прихід весни та затримка з початком посівної змушують вітчизняних аграріїв працювати у напруженому режимі. 

SuperAgronom.com дізнався у представників «Самоврядної першої аграрної спілки» (СПАС) за яких умов проходить весняна посівна кампанія на теренах Волинської та Рівненської областей.

За словами Андрія Ясниського, директор ТОВ «Хавест-Агро» (с. Підлозці, Рівненська область), провести посівну необхідно у стислі строки, паралельно з ярими зерновими у господарстві розпочали сіяти цукровий буряк.

«Уже посіяли понад 100 га цукрового буряка та ярих зернових. Працюємо у цілодобовому режимі, позмінно. Перед посівом пшениці вносимо курячий послід — 6 т/га, мелясну барду, мінеральні добрива, підживлюємо. Розпочали сіяти цукровий буряк, ярі зернові», — зазначив Андрій Ясниський.

Різке підвищення температур, сонце стимулює випаровування вологи, осушення поверхневого ґрунту. Тому, аби забезпечити комфортні умови для зернини у господарстві «затягують» культивацію, аби сівалка їхала одразу після культиватора.

«Завершили сіяти ранню групу — горох, яру пшеницю і ячмінь. Плануємо до понеділка завершити посів цукрових буряків, а з вівторка приступати до соняшника. Ускладнює роботу зайва волога на полях. Подекуди сформувалися «блюдця» з водою, які техніці доводиться оминати. Коли весна рання, то вони висихають до пори посіву, а зараз весна пізня, тому по можливості будемо досівати», — розповідає Ярослав Мазуренко, головний агроном ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» (м. Луцьк, Волинська область).

Напруженими видались весняно-польові роботи і у ТОВ «П’ятидні» ( м. Володимир-Волинський, Волинська область).

«Завершили сіяти яру пшеницю. Засіяли 60% площ гороху та цукрового буряка. Приступили до кукурудзи. Працює дев’ять сівалок. Вісім із них — цілодобово. У зв’язку з тим, що відбувся різкий перехід від зими до літа, ґрунт дуже швидко сохне, втрачає вологу. Температура щодня підвищується. До прикладу, 6 квітня була плюс 6°С, а 9 квітня уже плюс 12°С, на глибині ґрунту 8-9 см», — додає Роман Цизь, головний агроном ТОВ «П’ятидні».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024