«Програма не працевлаштує всіх, а лише сприяє зайнятості»: вирішували, як подолати безробіття на Волині

19 Квітня 2018, 12:00
2727

Міграція трудового населення за кордон, безробіття сільського населення Волині, сприяння зайнятості в ОТГ та залучення інвестицій, зайнятість вразливих категорій громадян, а також підтримка малого та середнього бізнесу – про це йшлося під час обговорення проекту зайнятості жителів регіону.

Громадське обговорення проекту Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року відбулося у середу, 18 квітня, у Волинській обласній раді. Зазначену програму внесуть на розгляд уже наступної сесії обласної ради.

Заступниця директора – начальниця управління з питань захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Олена Комар розповіла, що ініціатором розроблення програми була Волинська обласна державна адміністрація.

«Відповідно до розпорядження голова ОДА від 20 лютого 2018 року даний проект програми розпочав своє існування. Співрозробниками є департамент соціального захисту населення та Волинський обласний центр зайнятості. Разом із тим, до спів розробки долучалися і фонд соціального захисту інвалідів, і Федерація профспілок в області, і об’єднання роботодавців, і громадські організації, й управління освіти тощо», – мовила посадовиця.

Зі слів Олени Комар, до програми залучили об’єднані територіальні громади регіону, адже їм делеговані відповідні повноваження.

Громадське обговорення проекту Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року
Громадське обговорення проекту Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року

«Програма зайнятості населення на період до 2020 року передбачає: консультацію зусиль усіх сторін соціального діалогу, що спрямовані на підвищення рівня економічної активності населення на регіональному ринку праці і сприяння його продуктивній зайнятості та посилення соціального захисту безробітних», – підкреслила Комар.

Як підкреслила посадовиця, зазначена програма не є панацеєю для працевлаштування всіх осіб, які потребують роботи, а лише спрямована на активне сприяння зайнятості дорослого населення області.

«Основна мета програми – запобігання безробіттю та сприяння забезпеченості зайнятості населення. Основними компонентами програми є розвиток малого підприємництва як одного з пріоритетів економічного розвитку області. Розвиток ринку праці до 2020 року передбачає: підвищення рівня зайнятості сільського населення, підтримка розвитку малого та середнього бізнесу для самостійної зайнятості населення, підвищення професійної підготовки та конкурентоспроможності економічно активного населення впродовж трудової діяльності, підвищення мобільності робочої сили на ринку праці та регулювання трудової міграції, забезпечення гарантії зайнятості для громадян, нездатних на рівних умовах конкурувати на ринку праці», – наголосила вона.

Як пояснила Комар, особливий акцент у програмі зроблений на розвиток галузі сільського господарства, харчової та переробної промисловості, адже саме тут незайняте населення має можливості для працевлаштування.

«Ми прагнемо, аби програма сприяла створенню сприятливого середовища для залучення інвестицій в об’єднані територіальні громади. ОТГ потрібно зробити акцент на зайнятості сільського населення, оскільки хто, як не територіальна громада та її голова знають, що робиться на тій чи іншій території», – зазначила начальниця управління з питань захисту громадян.

«Фінансове забезпечення реалізації програми здійснюється відповідно до чинного законодавства за рахунок коштів фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, фонду за підтримки підприємництва, фонду соціального захисту інвалідів, а також коштів із державного та місцевого бюджетів підприємств, установ, організацій та інших незаборонених законодавством джерел.

Чотири основних кроки програми:

  1. Професійне навчання незайнятого населення.
  2. Зайнятість населення (як зайняте населення може удосконалитися в частині додаткового заробітку).
  3. Сприяння в підприємницькій діяльності.
  4. Інформаційно-роз’яснювальна робота.

Що буде нового у цій програмі, чого не було у попередній? Ви знаєте, що на сьогоднішній день Україна активно студіює дуальні форми навчання, які передбачають поєднання навчання в закладах освіти з навчанням на робочих місцях, підприємствах, установах, організаціях», − резюмувала Олена Комар.

Переселенка з Донецька, членкиня правління громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» Ірина Голощапова зазначила, що з обласною службою зайнятості ГО співпрацює давно: ще з того часу, коли почала існувати громадська організація.

«Я працюю в Луцькому філіалі центру зайнятості. Зі обласною службою зайнятості ми співпрацюємо давно з часу, коли почала існувати громадська організація. У рамках різних програм центру зайнятості ми проводили тренінги з фрілансу, відео монтажу тощо, які були орієнтовані на отримання додаткового доходу для внутрішньо переміщених осіб та членів АТО. Центр зайнятості допомагав, давав приміщення, знаходив людей. Цю ж роботу ми плануємо проводити далі. Також у нас ж нове напрацювання – це школа підприємництва для підлітків. Проект, про який сьогодні говориться, обговорювався, тож всі наші побажання у цьому проекті є», − наголосила Голощапова.

Заступник директора Волинського обласного центру зайнятості Тарас Семенюк розповів, що у програмі передбачено 39 заходів, із яких 22 – це заходи, котрі здійснить Волинський обласний центр зайнятості.

Громадське обговорення проекту Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року
Громадське обговорення проекту Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року

Коротко про ситуацію, яка зараз є на ринку праці в регіоні. У порівнянні з 2013 роком кількість безробітного населення за методологією МОП дещо збільшилася – рівень безробіття становить 12,5 % проти майже 8 % у 2013 році.

Із його слів, якщо у 2013 році кількість безробітного населення становила 38 тисяч осіб (8 %), то у 2017 році ця цифра збільшилася до 52 тисяч осіб (12,5 %). Щодо чисельності зареєстрованих безробітних у центрах зайнятості, то у 2013 році було майже 8 тисяч людей на обліку, а у минулому році – майже 12 тисяч осіб.

Окрім того, в області зменшилася чисельність зайнятого населення та знизився рівень зайнятості.

«Про що свідчать ці цифри? Якщо рівень безробіття збільшився, а кількість офіційних безробітних зменшилася, то люди або «пішли у тінь», або виїхали», – підкреслив Тарас Семенюк.

«Пріоритетними напрямками діяльності служби зайнятості в рамках цієї програми є створення нових робочих місць шляхом підтримки підприємців, сприяння розвитку діючих підприємців, сприяння тимчасовій зайнятості, співпраця з об’єднаними територіальними громадами, професійне навчання на замовлення роботодавців, профорієнтаційна робота, а також сприяння зайнятості соціально вразливим категоріям населення, зокрема, учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам», – зауважив заступник директора обласного центру зайнятості.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024