Недотримання сівозміни провокує засмічення зерна токсикогенними грибами

24 Квітня 2018, 11:17
Недотримання сівозміни провокує засмічення зерна токсикогенними грибами 877
Недотримання сівозміни провокує засмічення зерна токсикогенними грибами

Останнім часом спостерігається збільшення засмічення зерна токсикогенними грибами, що є генераторами утворення мікотоксинів.

Це може відбуватись як під час вегетації культури в полі, так і під час зберігання отриманої продукції.

Причиною, що сприяє збільшенню кількості контамінованого зерна, є нерівномірність випадання опадів: значна їх кількість в одних районах і тривалі посухи в інших, пише agrotimes.net.

Іншою причиною є некоректне господарювання аграріїв,  зокрема, недотримання сівозміни, що значною мірою впливає на накопичення фітопатогенної флори в ґрунті.

Наприклад, плісняві гриби роду Fusarium, залишаючись на стерні та рослинних рештках, легко витримують зиму і за настання сприятливого температурного режиму формують велику кількість колоній, що є джерелом інфікування інших злакових культур, посіяних без дотримання структури та правил сівозміни.

Довідка: 

Мікотоксини — це хімічні сполуки, що є продуктами життєдіяльності фітопатогенних грибів. Шкідливість токсинів полягає в отруєнні ними людей і тварин. Всього відомо близько 200 видів мікотоксинів, утворення яких відбувається також унаслідок діяльності фітопатогенних грибів, зокрема Alternaria, Helminthosporium, Penicillium та Cladosporium.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024