«Ніяких порушень у нас немає, тому сморід у місті не через нас», – водоканал Луцька

25 Квітня 2018, 11:02
948

Проблему неприємних запахів в Луцьку ще не вирішили. Мешканці в багатьох мікрорайонах міста не можуть знаходитися через сморід. Представник управління екології розповів, що вони проаналізували цю ситуацію.

На думку управління, технологічний процес в місті спричиняє такий сморід, – йшлося про це на бюджетній комісії 24 квітня.

За інформацією управління екології, такий процес є на КП «Луцькводокнал»: застарілі мережі, негерметичні колодязі, вентиляції на каналізаційно-насосних станціях і мул на очисних спорудах. Все це може спричиняти неприємний запах у Луцьку.

За словами екологів, аби вирішити цю проблему, потрібно виділяти кошти і будувати критий авангард для зберігання й сушки мулу.

Проте заступник очільника «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк зауважив, що будь-яких технологічних порушень в мережі на очисних спорудах не було.

«Що ж стосується нашої мережі по транспортуванню. Наразі ми досить оперативно герметизуємо всі каналізаційні люки. Зараз практично ніде немає незакритих люків. В нас сотні цих люків, ми біля них проходимо, і ніяких неприємних запахів не чуємо. Каналізаційний колектор працює на всмоктування. Тобто, якщо він не герметичний, він втягує воду, водопровід – вижимає. Якби були безпосередньо порушення в каналізаційній мережі в районі Сапалаївки, то ми б, напевно, її не бачили. Тобто її перегнали б на очисні споруди», – пояснив Гуменюк.

Окрім того, він зазначив, що запах може з’являтися на 5–8 хвилин, коли провітрюють каналізаційно-насосні станції. Тобто ненадовго. За його словами, на підприємстві моніторять ситуацію, і ніяких серйозних порушень не зафіксували.

«Та очисні споруди, дійсно, на сьогодні є перевантажені. Всі мулові карти фактично заповнені. Як їх очищуватимуть, то запахи будуть неприємні стовідсотково. Мулові карти потрібно поновлювати обов’язково. Також ми проводимо рейдові перевірки, працівники їздять і перевірять, що відбувається», – розповів Віктор Гуменюк.

Члени комісії порекомендували комісії управління екології створити карту, спрямовану на аналіз та ліквідацію неприємних запахів по місту Луцьку, а також виявлення їх причини.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024