Підприємниця з Одещини зібрала перший урожай шафрану

Мешканка села Підгірне Старокозацької громади Білгород-Дністровського району Надія Кучер за допомогою грантової програми «Власна справа», що передбачає допомогу від держави для створення власної справи з нуля та реалізації амбітних проєктів змогла здійснити свою мрію – культивувати шафран.
Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today».
Історія квітки давно цікавила пані Надію, втілити свою мрію вона змогла за допомогою служби зайнятості, де перебувала на обліку як безробітна та дізналася про підтримку малого і середнього бізнесу в рамках програми «Власна справа».
Не вагаючись жінка пройшла короткострокове онлайн-навчання ДНЗ «Одеського ЦПТО ДСЗ» за напрямком «Держпрограма «єРобота» для отримання державного гранту на створення власного бізнесу, написала бізнес-план та подала заявку на грант через портал Дія.
Заявка на участь у проєкті успішно пройшла усі етапи та отримала позитивне рішення. Через невеликий проміжок часу підприємниця отримала 150 тисяч гривень мікрогранту на старт свого бізнесу.
Земельна ділянка у власності Надії є, для втілення ідеї придбала цибулини шафранового крокусу, сушарку для висушування, вакууматор та генератор для безперебійної обробки спеції.
Сьогодні нова підприємниця вже реалізовує свій проєкт: зібрала та висушила перший врожай шафрану, який очікує на своїх шанувальників. Найближчим часом в планах створити нове робоче місце та взяти до себе менеджера зі збуту.
Шафран – одна з найцінніших спецій у всьому світі. Вона має унікальні смакові якості та солодкуватий, квітковий аромат. Багаті смако-ароматичні властивості шафрану зробили його вдалим компонентом різних страв – кондитерських виробів, наїдків з м’яса та риби. Спеція шафран – це зібране рильце осінньої квітки крокусу. Рильця висушують, пакують в герметичні пакети: у такому вигляді вони можуть зберігатися, не втрачаючи аромату, декілька років.
Унікальним шафран робить той факт, що він повністю уник індустріалізації. Власники плантацій, на яких росте ця рослина, змушені збирати її вручну. Так само як це робили їхні предки сотні й тисячі років тому.
Шафран звучить латиною, як «крокус», а арабською — як «зеферан». Назва цієї спеції походить від грецького слова «kroke», яка в перекладі означає нитка або волокно.