Зафіксували перші звернення до антирейдерського штабу

26 Квітня 2018, 17:16
Зафіксовано перші звернення до антирейдерського штабу 1541
Зафіксовано перші звернення до антирейдерського штабу

Відбулося засідання робочої групи оперативного штабу із забезпечення прав та свобод землевласників та землекористувачів та їх майнових прав на посіви, 25 квітня.

Про це інформують на сайті Агропромислового розвитку області.

Наразі є одне усне звернення від керівників Володимир-Волинського району щодо проблеми так званих «сірих фермерів» (незаконне використання земель). Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко. Покищо інформація офіційно не підтверджена.

Також очільник головного аграрного відомства області інфомував, що згідно доручення голови облдержадміністрації, райдержадміністрації повинні відновити роботу районних комісій з інвентаризації земель та до 1 червня цього року провести аудит використання земель сільськогосподарського призначення державної власності та земельних часток. Юрій Горбенко акцентував, що члени робочої групи оперативного штабу мають приймати участь у цій ділянці роботи.

Начальник Головного територіального управління юстиції в області Тарас Грень висловив думку, що штаб повинен працювати на випередження і розпочати роботу до її офіційного підтвердження.

«Потрібно працювати на випередження не тільки щодо питань земельних, але й щодо іншого рейдерства. Коли в області буде мир та спокій, то це буде найкращим свідченням нашої ефективної роботи», - підкреслив Тарас Ярославович.

У свою чергу, начальник відділу оподаткування юридичних осіб управління ДФС в області Оксана Лазарєва повідомила, що фахівці відомства можуть проводити фактичну перевірку законного використання земель лише за умови офіційного звернення.

- Проте, будь-які звернення є підставою для проведення перевірок працівниками Національної поліції. До слова, за незаконне використання земель несеться адміністративна або кримінальна відповідальність, - резюмував очільник Головного територіального управління юстиції.

Ряд проблемних питань, вирішення яких є компетенцією штабу, підняла заступник директора департаменту АПР Людмила Петриканин. Зокрема, вона зосередила увагу на випадках подвійної реєстрацій прав оренди земельних паїв, проблемі інвентаризації землі.

Члени штабу зійшлися у думці, що завданням усіх присутніх органів влади є максимальна допомога працівникам поля, особливо у наведенні ладу з документацією. Не усі агровиробники достатньо обізнані у законодавстві, та не завжди встигають відслідковувати зміни до нього. Відтак, окремі правопорушення відбуваються через недостатнє знання законодавчих актів.

Також під час засідання розглянули діяльність фірми «Грін енерго», яка орендує землю у 5 районах Волинської області загальною площею близько 6 тис. га. Підприємство не займається господарською діяльністю, не використовую землю за цільовим призначенням та не сплачує земельний податок у бюджет. Було вирішено вивчити механізм стягнення збитків, неоплачених платежів до бюджету та припинення права користування.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024