Голобська ОТГ працює над розвитком туристичної галузі регіону

28 Квітня 2018, 12:07
1231

Відбувся круглий стіл на тему «Чи допомагає прийнята Стратегія розвиватися громадам».

Захід відбувався за організації ОМГО «Волинський Інститут Права» та Центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки програми U-LEAD з Європою.

Під час круглого столу виконавчий директор ОМГО «Волинський Інститут Права» Ірина Гайдучик розповіла про успіхи  та проблеми реалізації Стратегії Голобської громади.

Голобська ОТГ об’єднала зусилля на шляху до розвитку. Наразі жителі громади розвивають туризм, створюють зелені садиби та запроваджують локальні проекти у секторі сільського туризму. Програма включає багато напрямів, серед яких: розробка екскурсійної програми, виданні інформаційних матеріалів, презентація туристично-рекреаційного потенціалу на різнопланових виставках та інше. Розроблено туристичний слоган громади «Голоби закохують», працюють над створенням інтернет сторінки.

Крім того, триває організація Фестивалю весільних обрядів, який відбудеться 2 червня цього року. Організатори повідомляють, що під час дійства відобразять волинське весілля 100-річної давнини, встановлять рекорд Волині та будуть пригощати відвідувачів традиційними стравами.

Пріоритетним в громаді є розвиток сільських територій. Стратегією також передбачено такі заходи, як: поліпшення родючості ґрунтів, розвиток селекційно-племінної роботи, створення господарств товарного типу та розвиток підприємництва, залучення громадян до участі в програмах підтримки АПК.

Громада сприяє розвитку індивідуальних господарств, організовує навчальні поїздки з обміну досвідом, інформує про переваги кооперації.


 

Очільник головного аграрного відомства краю розповів як розвивається галузь агропромислового комплексу, зосередив увагу на вивченні польського досвіду та впровадження кращих практик в області. Також Юрій Горбенко інформував про впровадження європейських проектів в галузі сільського господарства Волині.

Департамент АПР активно співпрацює з усіма створеними об’єднаними територіальними громадами. Найбільш об’ємна ділянка співпраці належить реалізації програм підтримки аграрної галузі з бюджетів усіх рівнів. Це одне із найважливіших питань у розвитку кожної ОТГ, адже усі вони складаються з сільських територій. 26 ОТГ уже розробили програми розвитку агропромислового комплексу, за прикладом обласної Комплексної програми. Окремі заходи програми діють за принципом співфінансування і громади залучають кошти зі своїх бюджетів (презентація додається).

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк розповів про роботу радників ЦРМС у допомозі ОТГ у написанні стратегій розвитку. Він переконаний, що стратегія має працювати на благо громади. Зауважимо, що понад десять ОТГ на Волині працюють над написанням стратегій розвитку, а кілька уже їх затвердили та реалізовують.

Підводячи підсумки круглого столу, присутні домовилися про співпрацю та організацію спільних із спеціалістами департаменту АПР виїздів у населені пункти об’єднаних громад з тим, щоб інформувати населення про можливості залучення додаткових ресурсів у розвиток сільського господарства та сільських територій. Лише працюючи разом на спільний результат, можна досягти максимальної ефективності.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024