Шацький національний парк співпрацюватиме з бізнесом

06 Травня 2018, 09:36
Робоча нарада в Шацькій районній раді 1034
Робоча нарада в Шацькій районній раді

Розвивати Шацький національний парк допомагатиме бізнес.

Це обговорили на робочій нараді в Шацькій районній раді, 4 травня, пише Район.Шацьк.

Участь у робочій нараді взяли Володимир Бондар, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України, Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, директорка парку Марія Христецька, депутати Шацької районної ради, підприємці, громадськість району.

Останнім часом до роботи парку прикута увага всієї області. 

 «Приїхавши в район та оглянувши рекреаційні зони, побачив, що рівень надання послуг з відпочинку та стан більшості відпочинкових закладів, відпочинкової інфраструктури не відповідає сучасним потребам та нормальному здоровому глузду. Така ситуація, думаю, не задовольняє ні людей, ні керівництво району та області, ні Держлісагентство.» — висловився Володимир Бондар.

Обговорили концепцію розвитку рекреаційних територій парку та новий підхід до до організації відпочинку. Основна проблема — нестача коштів для реалізації планів на належному рівні. Тому вирішили залучити бізнес на принципі державно-приватного партнерства.

«Але це не означає, що якась земельна ділянка буде віддаватися бізнесу в приватну власність чи передаватись. Жодним чином, жодного метра землі національного парку відчужуватись не буде. Наша мета - аби відпочинок людей був організований на належному рівні та відповідав сучасним стандартам та потребам людей, які їдуть сюди», - запевнив заступник голови Держлісагентства.

Ще одним чинником, який перешкоджав впровадженням нових підходіа, є часта зміна керівників парку.

Володимир Бондар зазначив, що завдання за один рік реалізовані не будуть. Це поступова і системна робота. Відтепер основним принципом роботи парку буде співпраця з бізнесом на довгостроковий період, адже підприємці не зацікавлені вкладати великі кошти у рекреацію, якщо їм дозволять там працювати рік чи навіть п’ять.

Зала була заповнена людьми
Зала була заповнена людьми

Ще однією з причин започаткування співпраці бізнесу та парку Володимир Бондар назвав малі надходження до бюджету природоохоронної структури. Він також наголосив, що керівництво парку має збалансувати частку великого бізнесу та малого й середнього, тобто місцевих підприємців. 

Василь Голядинець розповів, що розвиток проекту має відбуватися разом з реалізацією проекту «Курорт-Шацьк». Окрім того, передбачається будівництво переходу «Адамчуки-Збереже», що дасть можливість залучати іноземні інвестиції в розвиток рекреації.

Про те, що в розвитку туризму не слід забувати про збереження природно-заповідного фонду, який є частиною біосферного резервату «Польща-Білорусь-Україна» та знаходиться під захистом ЮНЕСКО, наголосив Сергій Карпук. Тому співпрацю парку та бізнесу треба налагоджувати в розумних межах, проте не відлякувати підприємців вкладали кошти у розвиток територій.

Концепцію розвитку парку та рекреаційної діяльності зокрема представила учасникам наради директорка Шацького НПП Марія Христецька. Окрема увага – плану центрального пляжу села Світязь.

«Це - лише візуалізація, і ми готові вислухати підприємців та врахувати їхні пропозиції в тому, як має виглядати пляж», - зазначила Марія Христецька.

В роботі екологічних постів планують поставити термінали, аби унеможливити корупційну складову, облаштувати відеокамерами.

Насамкінець підприємці погодились з тим, що в облаштуванні рекреаційних зон має бути комплексний та системний підхід, зголосились брати в цьому участь та водночас просили гарантії їхньої роботи та врахуванні їхніх інтересів у співпраці.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024