Ціни на крафтовий шоколад й надалі зростатимуть, – луцькі виробники
Луцькі виробники шоколаду bean to bar («від боба до плитки») Sisters A. Chocolate наразі підняли ціни на свою продукцію на 20-25%.
Вартість шоколаду зростатиме й надалі. За найгіршими прогнозами вона збільшиться вдвічі (або 50-60 %) після того, як стабілізуються світові ціни на сировину – какао-боби. Про це Бізнес.Район в коментарі розповіла Олена Голоденко, співзасновниця Sisters A. Chocolate.
Наразі ціни на какао-боби підскочили до рекордних 10 тисяч доларів за тонну. Така ситуація склалася через те, що у ключових виробників, плантації яких розташовані у Західній Африці, дуже поганий врожай.
«Ми купуємо фермерське какао з Танзанії, Мадагаскару, Перу, Домініканської Республіки, Колумбії, Індонезії. Воно дуже відрізняється від какао з Гани і Кот-дʼІвуару, яке є гірким і низькосортним. Постійно спілкуємося з постачальниками какао-бобів, нашими партнерами. За їхніми прогнозами сировина може здорожачати у п'ять-шість разів. Відповідно це вплине на вартість шоколаду. Ціни доведеться помножити на два. Неврожай у ключових виробників призвів до критичного дефіциту какао-бобів на ринку», – пояснює Олена.
Вона також додає, що на ціну впливає і світова логістика, заробітна плата фермерам та оформлення митних документів, які теж здорожчали.
Читайте також: Ціни на какао злетіли: що про це кажуть в одеській компанії з виробництва продуктів з фундука
За інформацію агентства Bloomberg, галузь бореться і зі спадщиною низької прибутковості фермерів, які вирощують какао, і зростає побоювання щодо можливості отримати достатню кількість бобів.
Інші країни-виробники, такі як Бразилія та Еквадор, прагнуть збільшити виробництво какао-бобів, але для цього потрібно декілька років, перш ніж на нових саджанцях з’являться боби, що затримує покращення ситуації через напружені глобальні постачання. Співвідношення запасів до попиту цього сезону впаде до найнижчого рівня за понад чотири десятиліття, прогнозує Міжнародна організація з виробництва какао, що відображає хитке становище ринку.
Довідково. Sisters A. Chocolate – сімейна мануфактура в Луцьку. Вони виготовляють bean to bar шоколад (від боба до плитки). Це технологія виготовлення шоколаду з добірних какао-бобів, коли виробники bean відповідають за увесь процес виробництва. Вони самі закуповують какао-боби, обсмажують їх, а потім перетирають у меланжерах.